31.12.2024 - 10:55 | Son Güncellenme:
Kışın vazgeçilmez meyvesi ayva, tarih boyunca sadece bir meyve olarak değil, hastalıkların tedavisinde ve güzellik için bir reçete olarak görüldü. Lif bakımından zengin olan ayva, sindirimi kolaylaştırarak vücuda tokluk hissi veriyor. Bağırsak sağlığına dikkat edenlerin sık sık tükettiği ayva kabızlık yaşayanların da imdadına koşuyor. Öksürük problemleriyle yaşayanların da tüketmesi tavsiye edilen ayva, aynı zamanda içerdiği doğal şekerler sayesinde mukusun incelmesini sağlıyor.
İlaç yapımında kullanılan ayva, özellikle kış aylarında boğazı rahatlattığı için sık tercih ediliyor. İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde cilt hücrelerini de koruyabilme özelliğine sahip meyvenin cilde faydaları da unutulmamalı.
Cilde parlaklık veren ayva nem dengesini koruduğu için harika bir tercih olabilir. Cilt tonunu eşitlediğinden kozmetik sektöründe de sıklıkla kullanılan bu meyve, araştırmalara göre kanser riskini de azaltıyor.
İçeriğindeki fenolik bileşikler ve C vitamini sayesinde kanser hücrelerinin yayılmasını önemli oranda önleyen meyve uzmanlar tarafından da öneriliyor. Ancak bıçakla soyularak tüketildiğinde genellikle boğazda tıkanıklığa ve kuru olduğu için de zorlanarak yemeye neden olabiliyor.
Yapısı dolayısıyla ayva yerken zorlanmamak için tahta kaşıkla tüketilmesi önerilerin başında geliyor. Dış kabuğuna tahta kaşıkla vurduğunuzda ayvanın o sert yapısının yumuşadığını görmeniz mümkün. ir sonraki aşamada ise bıçakla kesmek yerine kaşıkla oyuklar açarak doğramayı denemek olacak. Böylece ayvayı daha kolay tüketebileceksiniz. Ayvanın üzerine sıkacağınız bir miktar limon ve kaya tuzu serpmek de ayvanın kuruluğunu alarak boğazınıza yapışmasının önüne geçebilir.
Vücudu virüslere karşı korumaktan zayıflamaya ve saçların uzamasına yardımcı olmasına pek çok faydası bulunan ayva, cildi gençleştirme etkisiyle de öne çıkıyor. Antioksidan içeriği sayesinde kanser riskini azaltıp, kalp damar sağlığını da koruyor. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırıyor.
Kansızlığa ve bağırsak hastalıklarına iyi gelen ayva, nefes kokusunun da önüne geçer. Hamilelikte mide bulantısını engelleyebilir ve alerjik reaksiyonlara karşı koruma sağlar.
Bağışıklık sisteminizi kış aylarında korumak için meyve ve sebze açısından zengin beslenmeniz gerekir. Portakal ve mandalinanın yanında ayva da sağladığı vitamin ve minerallerle tavsiye edilir. 92 gram ayvanın içeriğinde; 52 kalori, 0.3 gram protein, 0 yağ, 14 gram karbonhidrat, 1.75 gram lif bulunur.