Fruktan bakımından zengin olan gıdalar insan vücudu tarafından tamamen sindirilemez. Bağırsaklarınızdaki bakterilere bağlı olarak şişkinliğe neden olabilirler. Yüksek fruktanlı yiyecekleri tükettikten sonra aşırı şişkinlik yaşıyorsanız, porsiyonlarınızı sınırlamayı deneyin. Özellikle buğday, arpa, çavdar, hurma, greyfurt, sert çekirdekli meyveler, fasulye, sarımsak ve enginara karşı dikkatli olmalısınız.
Bu yiyecekleri tükettiğinizde şişkinlik problemi yaşıyorsanız azaltmaya dair farklı alternatifler uygulayabilirsiniz. Sindirime yardımcı olması için yemeğinize bazı karminatifler ekleyin. Karminatifler yüzyıllardır sindirim sistemini rahatlatmaya ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olduğu bilinen gıdalardır.
Yıldız anason, kimyon, kakule, tarçın, kişniş, rezene, zencefil, melisa, hindistan cevizi, maydanoz ve nane gibi gaz giderici özelliklere sahip birçok bitki ve baharat bulunuyor. Dilerseniz şişkinliği alması için bir nane çayı demleyin, isterseniz de limonlu ılık bir su için. Mide sorunlarını hafifletecektir.
Kereviz, salatalık, ıspanak ve maydanoz gibi vücutta sıvı tutulmasını azaltan sebzeler de vardır. Şişkinlik hissettiğinizde sebzeleri pişirin. Sindirim daha kolay hale gelecektir. Öğünlerinize probiyotik gıdalar ekleyerek bağırsak floranızı artırın.