Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Genel SağlıkBağırsaklarda rahatsızlığınız varsa ağzınıza bile sürmemeniz gereken 30 besin!
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerGenel Sağlık Haberleri

    Bağırsaklarda rahatsızlığınız varsa ağzınıza bile sürmemeniz gereken 30 besin!

    10.08.2023 - 11:43 | Son Güncellenme: 10.08.2023 - 11:43

    #bağırsak hastalıkları#bağırsak rahatsızlığı
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Bağırsaklar aldığımız besinlerin açığa çıkması ve emilimden sorumlu organdır. Bu nedenle sindirim sisteminde son derece önemli bir yere sahiptir. Midenin görevi gıdaları besin olarak parçalamak iken, bağırsak kana karışmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bağırsaklar proteinin, enerjinin, karbonhidratın, vitaminin ve minerallerin de açığa çıkmasını sağlarlar. İşte, tüm detaylar.

    1/9Bağırsaklarda rahatsızlığınız varsa ağzınıza bile sürmemeniz gereken 30 besin

    Yapılan birçok araştırma göre bağırsağın, sadece sindirim sistemi ile ilgili değil bağışıklık sistemi ve psikolojik durumla da bağlantılı olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle yanlış beslenmenin bağırsak sağlığımıza olan etkileri tüm vücudu etkilemektedir.

    2/9Bağırsaklarda Rahatsızlığınız Varsa Ağzınıza Bile Sürmemeniz Gereken 30 Besin…

     Bağırsaklarda Rahatsızlığınız Varsa Ağzınıza Bile Sürmemeniz Gereken 30 Besin…

     

     Bağırsak sağlığı vücut sağlığı için büyük önem taşır. Yanlış beslenmek ise bağırsak sağlığını büyük ölçüde etkileyebilir. Vücudumuzda hücrelerden daha fazla bakteri bulunur. Bu bakterilerin ise büyük bir kısmı bağırsak florasında yer alır.

     

     Yediğimiz besinler bağırsak sağlığını olumlu ve olumsuz yönde etkiler ve bu durum tüm vücuda yansır. Bağırsaklara yarar sağlayan birçok besin olduğu gibi zarar veren besinler de bulunmaktadır. İşte, bağırsaklarda rahatsızlığınız varsa ağzınıza bile sürmemeniz gereken 30 besin…

    3/9Cips

    Cips

     

     Yüksek oranda işlenmiş gıdalar bağırsaktaki yararlı bakterilerin açığa çıkmasına engel olur. Bu durumda gaz ve kramp artışı gözlenir.

     

     Beyaz Ekmek

     

     İşlenmiş gıdalar arasında yer alan beyaz ekmek sık tüketilmesi halinde bağırsak tembelliğine neden olur ve kişide kilo alımı hızlanır.

     

     Şekerli Yiyecekler 

     

     Bağırsak mikropları şekerli yiyecekleri oldukça sever. Bu da yine iyi bakterilerin bastırılmasına yol açar. Yararlı bakterilerin çalışamaz hale gelmesi bağırsak iltihabı ve nöroinflamasyona neden olur.

    4/9Hazır Çorba

     Hazır Çorba

     

     Hazır çorba ortalama 700 miligramdan fazla, bir jambonlu ve ya salamlı sandviç de ise 1.117 miligramdan fazla sodyum vardır. Konunun uzmanları tuzu yüksek yiyeceklerin mide ve bağırsağa zarar verdiği uyarısında bulunarak uzak durulması gerektiğini söylüyor.

     

     Fast Food 

     

     Hazır gıdalar ve fast food kategorisinde yer alan yiyecekler bağırsak bakterilerindeki dengesizliklere neden olur. Bu durum gastrointestinal sorunlardan tip 2 diyabete hatta obeziteden kansere ve depresyon gibi hastalıklara kadar birçok hastalığa yol açabilir.

     

     Aşırı Antibiyotik 

     

     Antibiyotikler bağırsak florasını büyük ölçüde değiştirebilir, mikrobiyal çeşitliliği sınırlandırması ve hatta bakterilerin kapasitelerini dahi etkilemesi mümkündür. Bu nedenle Antibiyotikler gerektiği durumlarda ve öngörülen süreye uyarak kullanılmalıdır. İshale neden olma riski var ise etkinliği kanıtlanmış probiyotikler ile birlikte alınması önerilir.

    5/9Baharatlı Yiyecekler

     Baharatlı Yiyecekler

     

     Fazla baharatlı yiyecekler, bağırsaktaki düzeni bozarak ishali tetikler. Araştırmalara göre ise gençler ve kadınlar baharatlı besinlere karşı daha hassas olmaktadır. Bu nedenle mide ve bağırsak problemleri hızla ortaya çıkabilmektedir.

     

     Enerji İçecekleri

     

     Enerji içecekleri bünyesinde kafein ve diğer uyarıcılar barındırır ve niasin adı verilen suda çözünür. Yüksek kafein içeriği ve niasinin fazla tüketimi, toksitite yaratabilir. Sonuç olarak mide ağrısı ve mide bulantısına dolayısıyla bağırsak düzeninin de bozulmasına neden olur.

     

     Niasin toksisitesinin fazla tüketilmesi sonucu ciltte kızarıklık, baş dönmesi, yorgunluk, düşük tansiyon, baş ağrısı, bulanık görme, mide bulantısı ve karaciğer iltihabı gibi semptomlar görülür.

     

     Sigara

     

    Sigara kullanımı vitamin ve mineral atılımını fazlalaştırmaktadır. Aynı zamanda içeriğindeki toksin ile birlikte bağırsak florasını tahrip edebilir.

    6/9Alkol

     Alkol

     

     Düzenli olarak alkol tüketiminin bağırsaklara zarar verdiği ve kolon kanseri riskini artırdığı bilinmektedir. Aynı zamanda vücut alkolü metabolize sırasında bağırsakta biriken ve hücresel DNA'ya zarar veren kanserojenler üretir.

     

     İşlenmiş Kırmızı Et 

     

     Kırmızı etin fazla tüketilmesi halinde, bağışıklık fonksiyonu ve duygusal durum olumsuz yönde etkilenebilir. Bunun yanı sıra bağırsak mikrobiyotasın da zararlı değişikler yaşanabilir.

     

     Az Yağlı Yoğurt 

     

     Bazı süt ürünlerinde bulunan yüksek şeker oranı mideyi ve bağırsakları rahatsız edebilir. Az yağlı yoğurdu ele almak gerekirse 6 çay kaşığı az yağlı yoğurt, 24 gr fazla şeker içerebilir. Bu miktar sağlıklı bir atıştırmalık için oldukça fazla! Sonuç olarak şişkinlik, kabızlık, bağırsak sendromu, ishal gibi akut sorunları ortaya çıkabilir.

     

     İşlenmiş GDO'lu Ürünler 

     ​​​​​​

     GDO maddesi ve fazla tuz içeren işlenmiş ürünler, bağırsak mikrobiyotasını olumsuz yönde etkiler. İşlenmiş gıdalar içerisinde lif oranı düşüktür. Sosis, kek, kurabiye, pastırma, konserve sebze gibi yiyecekler işlenmiş gıdalar kategorisinde yer alır.

    7/9Kahve

    Kahve

     

     Kahvenin içerisindeki yüksek kafein fazla tüketilmesi sonucu hem mide zarını tahriş ediyor hem de bağırsak düzeninin bozulmasına neden oluyor.

     

     Aşırı Domates Suyu 

     

     İlk bakışta çok masum görünen domates suyu içeriğinde asit bulundurması nedeniyle bağırsak ve mide sorunlarına yol açabilir.

     

     Aşırı Portakal Suyu 

     

     Portakal suyu gibi çok asitli besinler de mide zarına ve dolayısıyla bağırsaklara hasar verebiliyor.

     

     Yapay Tatlandırıcılar

     

     Birçok hazır gıdada bulunan sukraloz ve aspartam tarzı yapay tatlandırıcılar bağırsak mikrobiyotası üzerinde dengesizliklerine neden olmaktadır. Uzmanlara göre bu, yapay tatlandırıcıların tüketimi sonucunda bağırsak mikrobiyal aktivitesini olumsuz etkilenmektedir. Bu da çok çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir.

    8/9Gluten

    Gluten

     

     

     Bir dizi tahılda yer alan gluten, şişkinliğe, mide ağrısına, yorgunluğa, gaz ve kramplara yol açabilmektedir. Ayrıca gluten hassasiyeti bulunmayan kişilerde dahi bu besinler, aynı olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.

     

     Fruktoz Şurubu/ Yüksek Fruktozlu Gıdalar 

     

     Hassas sindirim sistemi olan kişiler, yüksek fruktozlu meyveler tükettiği zaman sindirim semptomları yaşayabilir. Mango, elma, armut gibi meyveler yüksek fruktoz içeren besinlerdir.

     

     Aşırı Yağlı Yiyecekler 

     

     Yağlı yiyecek tüketilmesi kilo alımı gibi sonuçlara ek olarak, safra kesesi taşlarının oluşumunu da tetikleyebilir. Yüksek kan kolesterolü de obezite ile ilişkilidir, bu durum safrada kolesterolün olması gerekenden daha fazla üretimi ve atılımı ile bağlantılı olmaktadır. Daha az doymuş yağ tüketmek safra kesesi taşları oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir ve bu durumda dolayısıyla bağırsağa binen yükü azaltır.

     

     Aşırı Unlu Yiyecekler Tüketmek 

     

     Şekerli gıdaların ve rafine un alımını azaltmak dolayısıyla bağırsak sağlığında önemli bir rol oynamaktadır. Beyaz ekmek, hamur işleri, tatlılardan vazgeçmek gerekir. Bu besinlerin yerine esmer pirinç, tam tahıllar ve baklagiller gibi gıdaların tüketilmesi gerekir.

     

     Az sıvı tüketmek Bağırsakların normal bir şekilde çalışması için oldukça fazla sıvıya ihtiyacı vardır. Bununla birlikte kalın bağırsakta yaklaşık olarak dört litre sıvı depolanır. Çok az sıvı alınması halinde vücut sıvıyı buradan çeker ve kişide kabızlık, hatta bağırsak tıkanıklığına varan birçok soruna yol açabilir.

     

     Şekerli Tahıllar

     

     Kahvaltılarda ve ara öğünlerde yemek için alıp mutfaklara koyduğumuz, ofis çekmesinde tuttuğumuz mısır gevrekleri ve yapay şeker içeren yulaf karışımları da bağırsak dengesini bozmaktadır.

    9/9Düzensiz Aralıklarla Yemek Yemek

     Düzensiz Aralıklarla Yemek Yemek

     

    Bağırsak sağlığını bozan bir başka neden ise düzensiz öğünlerle yemek yemektir. Araştırmalar, düzensiz yemeklerin bağırsaktaki bakterilerin durumunu olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir.

     

     Gün boyunca alınacak kalori miktarının büyük kısmının sabahları alınması gerekir. Bununla birlikte öğleden sonra ve akşamları yiyecek alımı azaltılır. Aksi takdirde hücre yenilenmesi gerçekleşmez ve sindirim sisteminin işleyişi bozulur.

     

     Fazla Acı Tüketimi 

     

     Bibere acı tadını veren madde ‘kapsaisin’ olarak bilinir ve fazla tüketilmesi durumunda mide zarını tahriş eder. Dolayısıyla mide bulantısı, kusma, gaz spazmı, karın ağrısını ve ishali tetikleyebilir.

     

     Yumurta 

     

     Bazı araştırmalara göre yumurta pıhtılaşmaya neden olmaktadır. Pıhtılaşma ile beraber, felç ve kalp krizi riski artar. Böylelikle bağırsak bakterileri büyüyebilir.

     

     Çok Az Lif Tüketimi

     

     Lif tüketimi sağlıklı ve verimli sindirimi sağlar. Çok az tüketilmesi halinde hazımsızlığa ve halsizliğe sebep olabilir. Daha fazla su içmek ve daha fazla lif yemek bağırsak geçişini kolaylaştırır, kabızlığı önler.

     

     Gazlı İçecekler 

     

     Gazlı içeceklerin fazla tüketilmesi halinde mide zarı ve bağırsak sistemi zarar görebilir.

     

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Çağımızın en yaygın sorunlarından biri ‘Aşırı düşünmeyle başa çıkmak mümkün’
    Çağımızın en yaygın sorunlarından biri! ‘Aşırı düşünmeyle başa çıkmak mümkün’
    Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor
    Sabah dışarı çıkarken iki kez düşünün! Hapşırmakla başlayıp astıma dönüşebiliyor
    Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası ancak spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli
    Sağlıklı yaşamın vazgeçilmez bir parçası ancak spor ağrısı 24 saatten fazla sürmemeli!
    Üzüntü ve kaygı seviyeleri daha yüksek Anne kalbindeki şaşırtan değişim
    Üzüntü ve kaygı seviyeleri daha yüksek! Anne kalbindeki şaşırtan değişim
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZen gibi yaşamak: Nepal ve Tibet'te dinginliği bulmak
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu24 Mart Haftası burç yorumları: Gökyüzü sahnesinde final perdesi
    İlgili Haberler
    Kurtlar Vadisi oyuncusundan kötü haber Kansere yakalandığını açıkladı
    Kurtlar Vadisi oyuncusundan kötü haber! Kansere yakalandığını açıkladı
    Antalyada Simge Sağın rüzgarı Bu güzel kalabalıkla buluşmaktan büyük mutluluk duyuyorum
    Antalya'da Simge Sağın rüzgarı! 'Bu güzel kalabalıkla buluşmaktan büyük mutluluk duyuyorum'
    Uzak Şehirin Alyası Sinem Ünsal özel diyetini açıkladı Dönüm noktam oldu
    Uzak Şehir'in Alya'sı Sinem Ünsal özel diyetini açıkladı! 'Dönüm noktam oldu'
    Ekranın cesur anneleri Annelerin gücü adına
    Ekranın cesur anneleri! Annelerin gücü adına

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo