13.01.2017 - 14:15 | Son Güncellenme:
Yenidoğan bebeklerin kasları doğru dürüst gelişmediği için kucağınıza alırken dikkat etmeniz gerekir. Özellikle boyun kısmı yumuşak olacağından bir elinizle boynundan tutmalısınız. Beşikten alırken ve yatırırken de bebeği boynundan destekleyin. Tutarken fazla sıkmamaya dikkat edin. Aksi takdirde beyne zarar verebilirsiniz.
Anne sütü sağlık açısından oldukça yararlıdır. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir.Emzirirken bebeğin süte rahat ulaşabilmesine dikkat edin. İlk zamanlar bunun ayarlamasını sizin yapmanız gerekir. Bunun için öncelikle bebeğinizi göğsünüze doğru getirin. Aç olduğu için muhtemelen ağzını açacaktır, açık ağzını meme başına yerleştirin.Boynundan destekleyerek daha rahat şekilde içmesini sağlayın.Bebeğinizin iki göğsünüzden de en az 10 dakika emmesine izin verin.
Bebeğiniz emzirme sırasında aldığı hava, sindirimini engelleyebilir. Bu da bebeğinizi rahatsız eder. Bu yüzden fazla havayı serbest bırakmak için gazını çıkarmanız oldukça önemlidir. Bebeğinizi oturma pozisyonunda kucağınıza alın. Bir elinizle bebeğinizi önden tutarken diğer elinizle yavaşça sırtını sıvazlayın. Hafif geğirme sesini duyana kadar devam edin.
Kalan göbek bağı düşene kadar bebeğinize sünger banyosu yapın. Göbek bağı kuru kaldığında 2 veya 3 hafta içinde düşecektir. Islanırsa yavaşça kurulayın.Yeni doğan bebekler çok kirlenmez. Bu yüzden sünger banyosu yaparken bebeğin cildini sert şekilde ovmayın. Ilık su kullanın. Göbek bağı düştükten sonra normal banyoya başlayabilirsiniz. İlk yıl haftada iki kez banyo yapması yeterli olacaktır.
Gün içinde kısa uykular için bile sırtüstü uyumasına dikkat edin. Sağlıklı bir bebek için en güvenli uyuma pozisyonudur.Uyurken bebeğinizin başı ve yüzü örtülü olmamalıdır. Battaniye örtecekseniz, göğse kadar kapatacak şekilde örtün. Pijamalarına da özen gösterin; çok sıkan ve rahatsız edici olmamalıdır.
Bez değiştirmek pis ve kötü kokulu olabilir. Ama kesinlikle ciddiye almanız gereken bir görevdir. Bebeğiniz bezini kirlettiğinde mümkün olduğunda çabuk değiştirin. Yeni bezi takmadan önce cildi temizleyip koruyucu krem uygulayın. Bezi değiştirmeden önce tüm malzemeleri yanınıza aldığınıza emin olun.
Yenidoğan bebekler zayıf bağışıklık sistemine sahiptir ve enfeksiyonlara karşı hassastır. Bu yüzden hijyenik ve temiz olmaya özen göstermeniz gerekir.Bebeğinize dokunurken elleriniz temiz olmalıdır. Özellikle bez değiştirdikten sonra ellerinizi dezenfekte edin.Bebeğiniz ağlamaya başladıysa ve elinizi yıkayacak zamanınız yoksa el jellerinden kullanabilirsiniz. Tabii alkolsüz olmasına dikkat edin. Bebeğinizi sevdirirken de titiz olun, herkesin öpmesine izin vermeyin.
Bebeğinize vücut masajı yapmanız, uyku kalitesini geliştirecek ve bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Aynı zamanda daha esnek olmasını sağlayacaktır. Günde 2 veya 3 kez, 10-30 dakika kadar masaj yapabilirsiniz. Göbek bağı düşmeden önce yapmayın.
Bebeğinizin cildi kuruyorsa düzenli olarak nemlendirici sürün. Bebekler için uygun olan bir nemlendirici kullanmaya dikkat edin.
Oyun oynarken veya uyandırmaya çalışırken bebeğinizi sarsmayın. Beyinde kanamaya ve hatta ölüme sebep olabilir. Uyandırmanız gerektiği zaman ayaklarından gıdıklayabilir veya yanaklarına hafif üfleyebilirsiniz.Arabadayken bebek koltuğunda güvenli bir şekilde oturtun. Sarsılmaması için kemerini mutlaka takın. Kucağınızda ise fazla sıkı tutmayın, düzgün nefes almasını engelleyebilirsiniz.PembeNar Özel