Kortizon, lazer, ozon, hidroterapi, radyofrekans gibi yöntemlerle de bel fıtığına kesin çözüm üretilememektedir. Sülük, hacamat ve yüzeyden sürülen kremlerin çözüm üretici etkisi yoktur.
Ameliyat ancak yüzde 1-2'lik kısmında gerekmektedir. Dışkı ve idrar tutamama, cinsel fonksiyonlarda bozulma ve her türlü tıbbi tedavi ve önleme rağmen ilerleyen kuvvet kaybı durumlarında düşünülür.
Ameliyatlar ve disk içi uygulanan nükleoplasti veya anuloplasti gibi yöntemler diske zarar verdiğinden ilerleyen süreçte yeni problemlerin davetçisi olabilir. Hatta esnekliği belli derecelerde kısıtlar ve hastayı hafif veya ciddi özürlü hale getirebilir.
Ameliyatın endoskopik veya mikrocerrahi olması cazip gösterilmektedir ancak açık cerrahi gibi volüm azalması yaptığından dolayı diske verilen zararı engellemez.
Ani hareketlerden kaçınılmalı, ağır kaldırılmamalı, spor yaparken beli zorlamaktan kaçınmalı ,uzun süreli olarak aynı pozisyonda kalınmamalı, eğilirken dizleri kırarak bel düz olarak eğilmeye dikkat edilmeli, omurgayı zorlayacak ve zedeleyecek hareketler yapılmamalı, kilo almamalı, kilolu olanlar mutlaka normale dönmelidir, el çantası yerine hafif sırt çantası tercih edilmeli, çok fazla ayakta durulmamalı, duruluyor ise bir yere yaslanılmalı, sırt üstü veya yan yatmak tercih edilmeli, dik ve kısa süreli oturulmalı ve bel desteklenmeli.