Önce patlıcanları güzelce yıkayın. Sonrasında baş kısımlarını kesin. İçi boşaltılmış patlıcanları bir iğne iplik yardımıyla ipe dizin ve gölge bir yerde kurutun. Patlıcanları temizlerken, büyük bir kâseye bir miktar su koyun. İçine de 1 limonun suyunu ilave edin. Oyduğunuz patlıcanların içini, kararmaması için limonlu suya atın.
Patlıcan; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca marketlerde ve pazar tezgâhlarındaki yerini alıyor. Biber ise yılın iki döneminde yetişmeye uygun olan bir sebze. Bu dönemlerden biri; haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yaz sezonudur. Bu sezon, biberlerin ilk hasat zamanı olarak da biliniyor. İkinci hasat dönemi ise eylül, ekim, kasım ve aralık olarak biliniyor.
Kış sebzelerinin önemini vurgulayan Karatay, “Lahana, karnabahar, pırasa, sarımsak, soğan, havuç, patates, yer elması, kereviz bütün bunlar çok önemli. Ama bunların doğal olması, ilaçlı olmaması lazım” açıklamasını yaptı.