14.05.2025 - 12:32 | Son Güncellenme:
Elmalarınızı serin ve kuru bir ortamda muhafaza ettiğinizde çürümesini engellemeyi başarırsınız. Uzmanlar, 10 ila 15 derece arasında bir sıcaklıkla doğrudan güneş ışığı almadan saklanan elmaların buzdolabına hiç ihtiyaç duymadan çok uzun süre taze kalabileceğini söylüyor.
Uzmanlar bu alanların kiler, kapalı balkon köşeleri ya da havadar bir dolap altı gibi alanlar olabileceğini ve bu noktaların elma depolamak için ideal noktalar olduğunu ifade ediyor.
Elmaları muhafaza etmek kadar saklama sırasında düzgün sıralamanın da önemli olduğunu unutmayın. Sık yapılan hatalardan biri de elmaların birbirine değecek şekilde yığılmasıdır. Bu durum hem ezilmelerine hem de hızlı çürümelerine neden olabilir.
Bunun önüne geçilmesi içinse her elmanın ayrı yarı gazete kâğıdına ya da balmumu kaplanmış organik kâğıtlara sarılması gerekir. Bunlar yerine aralarına pamuklu bez gibi yumuşak malzemeler de koyabilirsiniz. Ayrıca elmaların hava alabilen sepetlerde veya delikli kasalarda saklanması da çürümeyi geciktiren sırlardandır.
Çürümeye başlayan elmaları asla diğer meyvelerin yanına koymamalısınız. Etilen gazı nedeniyle diğer meyveleri de bozabilen bir bomba haline gelen çürük elmaları, vakit kaybetmeden sağlam ve taze meyvelerden ayırmalısınız.
Geleneksel yöntemler de elma saklamak konusunda oldukça başarılıdır. Örneğin elmanın dış kabuğunun hafif balmumu ile kaplanması, nemin hapsedilmesini sağlayarak elmanın ömrüne ömür katar. Elma kabuklarının buruşması da engellenmiş olur. Bu yöntemle elmaların raf ömrü 2 ila 3 hafta daha uzayabilir. Elbette, gıda sınıfı doğal balmumu tercih edilmesi hayati önem taşır.
Son olarak elmaların muz, armut gibi diğer meyvelerle aynı yerde saklanmaması gerekiyor. Çünkü elmalar, etilen gazı salgılayan meyveler arasında yer alıyor ve bu gaz, olgunlaşma sürecini hızlandırarak hızlı bozulmayı tetikleyebiliyor.