Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Sağlıklı BeslenmeEn çok söylenen diyet yalanları ve gerçekler!
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    Haberin Tamamını Oku
    4/12Yumurtadaki yüksek kolesterol çok zararlı mı

    "Yumurtadaki yüksek kolesterol çok zararlı!" mı?

    Yumurtanın beyazında kolesterol yok ama evet, sarısında yüksek kolesterol bulunuyor. Bununla ilgili yapılan bilimsel araştırmalara baktığımızda yumurtada bulunan kolesterol çeşidine baktığımızda, vücudumuzda kolesterolün o bildiğimiz negatif etkilerini yapmadığını; hatta tam tersine, kolesterol konusunda pozitif etkileri olduğunu görüyoruz. Buna göre her gün bir yumurta veya Amerikan Kalp Birliği'nin açıklamasına göre haftada 3-4 adet yumurta tüketimi ile dengeli olarak beslenebiliriz.Yumurtanın sarısında bulunan kolesterol kötü bir kolesterol kaynağı değil. Bu nedenle yumurta beslenmemize rahatlıkla katılabilir.

    5/12Yumurtanın en sağlıklı tüketim şekli haşlanmış olanı mıdır

    Yumurtanın en sağlıklı tüketim şekli haşlanmış olanı mıdır?

    Hem kalori anlamında en sağlıklı şekli hem de tokluk sağlama açısından en çok tok tutan formu haşlanmış ve katı hali. Yumurtanın sarısını kayısı kıvamında sevenler olabiliyor. Ancak yapılan araştırmalar diyor ki, yumurta tam piştiğinde tokluk miktarı maksimum seviyede olur.

    6/12Glutensiz beslenme en sağlıklı beslenme biçimi midir

    "Glutensiz beslenme en sağlıklı beslenme biçimi!" midir?

    Son dönemin en popüler beslenme modellerinden biri glütensiz beslenme. Ancak burada şöyle bir şey var: Glütene alerjiniz, hassasiyetiniz veya intöleransınız var mı? Çoğu glütensiz beslenen kişide böyle bir hassasiyet olmadığını biliyoruz. Ancak son dönemde "bana bir şişlik yapıyor, kendimi kötü hissediyorum veya gaz problemi yapıyor" gibi sebeplerle glütensiz besleniyorlar. Ancak bunu biz doğru bulmuyoruz. Kişinin bir glüten alerjisi veya intoleransı varsa, kişi bunu hemen anlar. Glütenle gıda tükettiğinde birçok sağlık problemini yaşamaya başlar. Örnek vermek gerekirse, yoğun bir şekilde ishal problemi yaşayabilir. Bu durumda kişi gluten testine gitmeli ve glüten intoleransı var mı, kontrol ettirmelidir. Böyle bir durum söz konusu ise zaten mecburi olarak glüten tüketemez ancak böyle bir durum varsa, sıfır glüten ile beslenme doğru bir beslenme modeli değildir. Hayatımızdan, bir alerjimiz olmadığı halde bir besin öğesini tamamen çıkarmak vücutta çok farklı tepkiler doğurabilir. Çünkü vücudun glütene de ihtiyacı vardır. Az ve dengeli bir şekilde vücudun glüten alması, başka birçok faydayı beraberinde getirir. Bu nedenle tamamen glüteni kesmek veya sadece glütenle beslenmek vücudun dengesini bozacaktır.

    7/12Kırmızı et sağlık için kötü mü

    "Kırmızı et sağlık için kötü!" mü?

    Bu da doğru olmayan ifadelerden biri. Vücudun ete ihtiyacı var. Vegan veya vejetaryenlerin de bitkisel protein kaynaklarını tüketmesi gerekiyor. Ancak bilimsel araştırmalar gösteriyor ki vücudumuzun etin içerisindeki yağa, vitaminlere ve var olan diğer biyomoleküllere ihtiyacı var. Bu nedenle tüm diğer beslenme modellerinde olduğu gibi denge çok önemli. Çok fazla et tüketmek çok fazla kalori almamız anlamına geliyor. Yine araştırmalara göre çok fazla et tüketimi kolon kanseri riskini artırıyor. Bu anlamda tabii ki beslenmemiz sadece et tüketiminden ibaret olamaz ancak çok az et tüketiminin de vücutta bazı negatif yansımaları bulunuyor. Bu anlamda ikisi arasında dengeli bir et tüketimi en çok tercih edeceğimiz beslenme modeli olmalıdır.

    8/12Diyet sırasında sadece light ürünler tüketmeli mi

    "Diyet sırasında sadece light ürünler tüketmeli!" mi?

    Sağlıklı beslenebilmek ve metabolizma hızımızı dengede tutabilmek için vücudumuzun yağa ihtiyacı var. Ancak diyetlerde ilk eleme yağ tarafından geliyor ve kişiler diyet sırasında light ürünler tüketiyor. Light ürünler yağ miktarı azaltılmış ürünlerdir ama vücudumuzun yağa da ihtiyacı var. Şöyle bir basit örnekle konuyu açıklayabiliriz. Vücudumuzda suda eriyen vitaminler ve yağda eriyen vitaminler var. Çoğu insan light ürünler almaya, beslenmesinde kaloriyi bu şekilde düşürmeye çalışırken bu aralıkta yağda eriyen vitaminlerin önemini unutuyor. Özellikle bu vitaminlerin vücutta kullanılabilmesi, metabolizmayı hızlandırabilmesi için vücudun yağa ihtiyacı var. Bu nedenle düşünülenin aksine vücudun her zaman o yağa ihtiyacı var. Belki kişiler tam yağlı değil de yarım yağlı ürünler tercih edebilir. Buna göre örneğin light veya tam yağlı değil, yarım yağlı süt, yoğurt, peynir tüketebiliriz.Cilt sağlığımız için de yağa ihtiyacımız var. Cildimiz ve cildimizin altındaki o yapı tamamen yağlardan oluşuyor. Yağı bu kadar kısıtlamak cilt sağlığımızı da bozmamız anlamına geliyor. Üreme sağlığına gelecek olursak, yağ tüketimini çok faza kısıtlayan kadınlarda âdet düzensizliği gözlemlenebiliyor. Çünkü hormonların yapıtaşı da yağlardan oluşuyor. Bu nedenle vücudu yağ konusunda bu kadar fakir bırakmamak gerekiyor. Sağlıklı beslenebilmek için yağın dengeli bir şekilde tüketilmesi çok önemli. Evet, yağın kalorisi çok yüksek, bu nedenle tüketimi mutlaka sınırlandırılmalı ancak bu sınır sıfır seviyesine çekilmemeli.

    9/12Her şeyin ilacı probiyotikler mi

    "Her şeyin ilacı probiyotikler" mi?

    Son dönemin bir diğer popüler konusu da bu. Antibiyotik kullandığımızda probiyotik kullanmamız çok doğru ancak şu hastalığım, probiyotik; kendimi şöyle hissettim, hemen bir probiyotik demek tamamen doğru değil. Sindirim sistemimizde, bağırsaklarımızda milyonlarca bakteri var. Kullandığımız probiyotikler de bakteri. Vücudumuzdaki iyi bakterilerin miktarını artırmak bize sağlık konusunda fayda sağlar. Biz de probiyotik takviyeleri ile o sağlıklı bakterileri artırmaya çalışıyoruz. Ancak unutmamak gerekir ki, her şeyi azı yarar, çoğu zarar. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz. Vücudumuzdaki bakterilerin bir dengesi var. Yararlı olan bakterilerin artırılması ama ya bu yararlı bakteriler çok fazla artırılırsa? Probiyotiklerin binlerce çeşidi var. Vücuttaki bir bakterinin aşırı biçimde çoğalması bir diğer faydalı bakterinin azalmasına yol açabilir. Bu da vücudumuzdaki dengenin bozulması anlamına gelir. Probiyotik tüketiminde her şeye probiyotik kullanmak olarak değil de, "hangi hastalıkta hangi durumda probiyotik kullanılmalı?" diyerek bakmalıyız. Probiyotik katkılarının içinde, ambalaja baktığımızda birçok bakteri ismi görürsünüz. Bu anlamda hangi durumda hangi bakteri kullanılmalı, ne kadar süre ile kullanılmalı; önemlidir. Vücudumuz için iyi bir şey yapmak istersek çok daha kötü bir şeye yol açabiliriz. Bu anlamda "probiyotik kullanmak" her zaman her derde deva anlamına gelmez. "Probiyotik hangi derde deva ise onu kullanmak" gerekir.

    10/12Kan şekerini hızlı yükselten havuç ve patates zararlı mıdır

    Kan şekerini hızlı yükselten "havuç ve patates zararlı!" mıdır?

    Diyetlerde şeytan aslında hep havuç ve patates olarak gösterilir. Diyetisyenler ve beslenme uzmanları danışanlarını yeşil yapraklı sebzelere yönlendiriyor. Bunlar A grubu sağlıklı sebze kaynakları. Bir de yumru olarak geçen ve içerisindeki nişasta oranı yüksek olan B grubu sebzeler var. Havuç ve patates de bu B grubu sebze çeşitlerinden. Havuç ve patatesin düşman olarak gösterilmesinin sebebi onları tükettiğimizde kan şekerimizin çok daha hızlı bir şekilde yükselmesi ve patates yedikten sonra daha yoğun bir şekilde açlık yaşamamız veya kan şekeri regülasyonumuzdaki bazı etkilerinden kaynaklanıyor. Ancak şunu unutmamak gerekiyor, normal sağlıklı bir bireyseniz, havuç ve patates tükettiğinizde vücudunuzda bu kadar negatif etkileri olmaz. Biz B grubu sebzelerin tüketimini diyabet hastaları veya hipoglisemi hastalarında çok daha fazla önemsiyoruz ve bir miktar kısıtlamaya gidiyoruz. Ancak bu tür rahatsızlığı olmayan sağlıklı kişilerin patates ve havuç tüketmesinde hiçbir sıkıntı olmaz. Şu da var ki, biz diyabet ya da hipoglisemi hastalarına da patates ya da havucu hiç vermiyor değiliz. Orada önemsediğimiz porsiyon kontrolü. Bu anlamda patates ve havuç da gayet rahat bir şekilde diyet sırasında tüketilebilir besinler.

    11/12Diyetlerde hiç şeker kullanmamak doğru mu

    Diyetlerde hiç şeker kullanmamak doğru mu?

    Özellikle şekersiz konusunda; paketli gıdalarda olsun, sosyal medyada gördüğünüz herhangi bir tarifte olsun, her yerde özellikle şekersiz ibaresini ön plana çıkarırlar. Çünkü en çok dikkat çeken konu bu. Ancak burada şöyle bir yanılgı var. Bir besinin içerisine şeker koymadıysak, o besini bir şekilde tatlandırmak gerekir. İçerisine sağlıklı şeker kaynakları olan bal veya pekmez koymalıyım ya da bu ürünü paketli bir şekilde yapacaksam ve büyük bir üreticisiysem, bunu daha ekonomik bir şekilde çözümlemeliyim ve tatlandırıcı kullanmalıyım.

    12/12Bitkisel tatlandırıcı kullanmak doğru mu

    Bitkisel tatlandırıcı kullanmak doğru mu?

    Şekersiz ibaresi olan bir gıda her zaman sağlıklı olmayabilir. İçerisinde her zaman bir şeker kaynağı olur. Şekersiz demek kalorisiz veya sağlıklı anlamına gelmiyor çünkü içerisinde mutlaka kalorisini artıracak başka bir kaynak bulunuyor veya mutlaka içinde tatlandırıcı oluyor. Bazı kişiler ben bu gıdanın içinde sadece tatlandırıcı ya da bitkisel tatlandırıcı kullandım diyor. Evet, şekerin vücudumuz üzerindeki etkilerini biliyoruz ancak tatlandırıcılar üzerine şeker kadar fazla bilimsel araştırma bulunmuyor. Sürekli tatlandırıcılı besin tükettiğimizde vücudumuzda neler olduğunu çok iyi bilmiyoruz. Bunun yerine şöyle yapabiliriz. Bir şeker kaynağı tercih edeceksek beyaz şeker gibi rafine şeker yerine bal ve pekmez gibi en az işlem görmüş şeker kaynaklarına, tabii ki dozunda olacak şekilde yönelebiliriz.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Sandığınızdan daha faydalı Değdiği hücreye can veriyor, tahini tutturan yaşadı
    Sandığınızdan daha faydalı! Değdiği hücreye can veriyor, tahini tutturan yaşadı
    Proteini bitkiden almak mümkün Mavi bölge insanları böyle besleniyor
    Proteini bitkiden almak mümkün! 'Mavi bölge' insanları böyle besleniyor
    18 ayda mucize değişim 41 yaşında 43 kilo verdi: Haftada 4 kez bunu yaptım
    18 ayda mucize değişim! 41 yaşında 43 kilo verdi: 'Haftada 4 kez bunu yaptım'
    Bu tavuklu salatayı yemeyen kalmasın 1 tabakla formu yakalayın, diyetlerin yıldızı
    Bu tavuklu salatayı yemeyen kalmasın! 1 tabakla formu yakalayın, diyetlerin yıldızı
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZen gibi yaşamak: Nepal ve Tibet'te dinginliği bulmak
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu24 Mart Haftası burç yorumları: Gökyüzü sahnesinde final perdesi
    İlgili Haberler
    Survivorda Almedayı kim ihbar etti Tepkilerin odağı olan Ayşe Yüksele sevgilisi sahip çıktı
    Survivor'da Almeda'yı kim ihbar etti? Tepkilerin odağı olan Ayşe Yüksel'e sevgilisi sahip çıktı
    Ani ölümüyle yasa boğmuştu Şinasi Yurtseverin eşinden günler sonra paylaşım
    Ani ölümüyle yasa boğmuştu! Şinasi Yurtsever'in eşinden günler sonra paylaşım
    Altın Küre Ödüllerinde sürpriz gelişme Resmen açıklandı
    Altın Küre Ödülleri'nde sürpriz gelişme! Resmen açıklandı
    Tarih belli oldu İki yıldız isim 27 yıl sonra aynı filmde buluşuyor
    Tarih belli oldu! İki yıldız isim 27 yıl sonra aynı filmde buluşuyor

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo