Sebze ve yoğurt içeriyor oluşu bu çorbayı şifa dolu bir yemek yapıyor. Fermente edildiği için de içindeki malzemelerin besleyici değerleri daha da yükselmiş olduğundan, doygunluk hissi verir.
Yapıldığı yere göre malzemesi de değişen bu çorbanın hamuruna bazı bölgelerde 'çörtük' isimli ancak genellikle 'tarhana otu' olarak bilinen bir ot daha ekleniyor. Aromatiktir olan ot, dereotunun biraz daha tatlımsı hali olabilir.
Bilenler tarhananın hamuruna mutlaka bu otu ekleyip tarhanayı hazırlıyor. Ancak bu ot sadece tarhana için kullanılmıyor, pazarlarda demeti 50 lira gibi fiyatlarla satılan çörtük, egzamanın tedavisinde de kullanılıyor. Kuru yaprakları ve çiçekleri egzama üzerinde konuyor ve bitki uzmanları bekletme işleminin 1 saat olması gerektiğini söylüyor.
Kuru haldeyken yaprakları ve çiçeği çay gibi demlenip içildiğinde bronşit hastalarının tedavisine katkı sağlayan çörtük, hafif seyreden soğuk algınlığında boğazı rahatlatmada da etkili oluyor. Tam mevsiminde alıp kış boyunca kullanmakta fayda var.