Ama maalesef tek düşündüğümüz şey artık civa değil. Bilimsel olarak kanıtlanmış veriler olmamakla birlikte müsilajın etkili olduğu denizlerden çıkan balıkları tercih etmemek önemli. Su ürünleri üzerine uzmanlaşmış bilim adamlarının paylaştığı bilgileri ve çalışmaları takip etmekte fayda var. Bu aşamada; güvenilir tercihlerimizi ithal balıklardan yana kullanabiliriz.
Denizlerdeki kirlilik hem balık türlerini; hem de insan sağlığını tehdit ediyor. Son yıllarda yerli deniz balıkları yerini çiftlik balıkları ve ithal balıklara bırakıyor. En güvenilir balıkları Norveç’ten gelen ithal somon ve diğer ithal balıklar oluşturuyor.
Gebe ve emziren annelerin, çocukların güvenilir balık tüketmesi çok çok daha önemli. Balığın güvenilirliği için taze ve temiz bir denizden avlanmış olması çok önemli bir nokta. Bu nedenle çiğ ve konserve balık tüketimi gebe ve emziren annelerde önerilmemektedir. Midyenin en riskli deniz ürünlerinden olduğunu da hatırlatalım.
Yüksek omega-3 yağ içeriği nedeni ile haftada 2-3 kez tüketilmesi önerilen balığın nasıl tüketileceği de dikkat edilmesi gereken bir diğer konu. Balığın ızgara, fırın veya buğlama şeklinde pişirilerek tüketilmesini tavsiye ediyoruz.
Balık kızartıldığında omega 3 yağ asitlerinde kayıplar söz konusu olduğu gibi yanık madde yani kanserojen ögeler de balıkta oluşmuş oluyor. Çok sağlıklı olan bir besini sağlıksız hale getirmeden, yani kızartmadan tüketmek en doğrusu.