Dikkat etmemiz gereken bir diğer yiyecek türü de lokma ve donuts gibi hamur bazlı yağda kızarmış tatlılar. Hem yüksek oranda şeker, hem de yağ ihtiva ettikleri için uzmanlar uzak durmamızı öneriyor. Son araştırmalarda içlerinde kanserojen maddeler de tespit edildi.
Hem yüksek oranda trans yağ, hem de kabartma tozları ve karbonhidrat içerdikleri için sağlığımız için zararlı olan bu gıdaları da soframızdan uzak tutmamız gerekiyor
Şeker ve yağ oranı oldukça yüksek, ancak vitamin ve lif açısından zayıf olan bu gıdaların çoğu işlenmiş olarak satılıyor ve “içindekiler” kısmında bir sürü koruyucu madde var.
Yapılan bir araştırmaya göre, özellikle gelişmiş ülkelerde ölüm nedenlerinin yüzde 26’sı işlenmiş et ürünlerini aşırı derecede tüketmekten kaynaklanıyor. Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi işlenmiş et ürünlerinde bulunan koruyucu maddeler ve aşırı tuz insan sağlığını tehdit eden faktörlerin başında geliyor.
Etin kilosunun oldukça pahalı olmasına rağmen çok ucuza satılan fast-food burgerlerin besleyici değeri nerdeyse hiç yok, ancak yüksek oranda kalori içerdikleri şüphe götürmez bir gerçek. Zaten araştırmalar da fast-food firmalarının burgerlerindeki et oranlarının yüzde 2 ile 14 arasında değiştiğini gösteriyor. Yanında verilen yağda kızarmış patates ve kocaman bardaklarda sunulan şekerli içecekler de ayrı bir sağlık faciası.
Son yıllarda tüketimi azalma gösterse de gazlı içecekler sağlığımızı tehdit eden gıdaların başında yer alıyor. “Diet, light, zero” gibi aldatmacalara kulak asmadan; hem kilo aldıran, hem diyabete neden olan hem de kalp hastalıklarını körükleyen gazlı içeceklerden uzak durmamız gerekiyor. American Journal of Public Health’ın yaptığı en son araştırma, gazlı içeceklerin en aza sigara kadar zaralı olduğu ve içemleri sigara kadar yaşlandırdığını ortaya koydu.