Pelvik taban kasları zayıf olanların bel ağrıları gibi sorunlar yaşayabileceğine dikkati çeken uzman fizyoterapist Elif Uzun, çeşitli egzersizlerle bu sorunun giderilebileceğini belirterek "Egzersizler idrar kaçırma tipine uygun olmalı. Tut bırak şeklinde musluk egzersizi, 'Tut tut tut daha da tut' şeklinde asansör egzersizi kuvvetsiz olan kaslarda tercih edilebilir. Ama pelvik kasları spazmatikse önce spazmı açıp sonra bu egzersizi uygulamak daha iyi olur. Ofiste çok çalışanların boyun kasları spazmatik hale gelir. Pelvik taban kaslarda da bu durum yaşanabilir. Kaslar spazmatik ve zayıf olabiliyor. O yüzden sürekli idrarımız gelmiş gibi hissedebiliyoruz. O nedenle önce kasları gevşetip daha sonra kuvvetlendirme yapılması önerilir. Bazen gevşetme egzersizleri uygulanır. 'Sırt üstü yat, bacaklarını aç ve kendini rahat bırak' gibi yöntemler kullanılabilir" dedi.
Bu sorunun kadınlar arasında çok sık yaşandığını anlatan Uzun, bu oranın yaş ortalamasına göre değiştiğini belirterek, "Gençlerde yüzde 5 iken ilerleyen yaşlarda menopoz sonrası yüzde 50-60'lara çıkıyor. Yani iki kadından birinde bu problem var maalesef.
Ancak önemsenmiyor. Yaşlandım, öksürünce oluyor, diye geçiştiriliyor. Ama nasıl yürümezsek bacak kaslarımız zayıflarsa pelvik taban kasları da onları kullanmazsak zayıflar ve idrarı tutamama sorunu artar. Mesaneden çıkan idrar normalde dış genital kaslarda tutulabilir. Ama kasın zayıflaması yaşlanma, çoklu doğumlarda, bu kaslar eski konforunda olmuyor ve kuvvetsiz olduğu için kontrol edemiyoruz. Bilinçlenmek gerekir. Her doğum yapan kadın bir pelvik terapiste giderse hastalığı ortaya çıkmadan önce çözebilir. Kişilere bu problemleri yaşamasa bile dikkat etmelerini ve pelvik taban egzersizine yönelmelerini öneririm" diye konuştu.