Başvurduğunuz firma ile ilgili bulduğunuz her kaynaktan bilgi ediniz. Orada çalışan tanıdığınız, internet sitesi, haberler, vb. Bu bilgilerle beklentilerinizi harmanlayıp soruya ideal cevap verebilirsiniz.
Başvurduğunuz pozisyonda ne kadar ilerleyebileceğinizi düşünün. Olağan bir kariyer planı doğrultusunda cevap hazırlayın ve bu süreçte olabildiğince dürüst olun ama kendiniz hakkında olumsuz izlenim yaratacak kadar değil. Kişisel olanlardansa daha profesyonel düşüncelerinizi paylaşın.
Bu soruya uzun uzadıya cevap vermektense özet bir iki cümle kurun. Doğrudan evet diyip başka fırsatlara da açık olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Bu durumda bu işin ilk tercihiniz olduğunu belirtmeniz iyi olacaktır. Yalan söyleyip başka firmalarla görüşüyormuş gibi davranmanıza da absürd olacaktır.
Bu soru "Bu işi alırsanız neler yapacaksınız?" gibi birkaç şekilde sorulabilir. Daha önceki iş deneyimlenizden istifade ederek birkaç iyi fikrinizi önceden tasarlayıp paylaşabilirsiniz. Böylece görüşme yapan kişinin kafasında o iş için iyi bir tercih olacağınızın imajını çizebilirsiniz.
Ekonominin durumundan dolayı işten çıkarılmış olabilirsiniz, vs. Ama detaylara girmek yerine çalıştığınız firmanın belli sayıda kişiyi işten çıkarmak durumunda kaldığını özetleyebilirsiniz.İşinizden memnun olmadığınız için kendi isteğinizle ayrıldıysanız geçmiş işvereniniz ve firma hakkında olumsuz şeyler söylememeniz sizin için iyi olacaktır. Bu sadece sizin kötü görünmenize sebep olur. İşinizde, alanınızda ilerlemek istediğiniz için iş değiştirmek istediğinizi söyleyebilirsiniz.
İyi bir soruyla kişiliğiniz hakkında birçok ipucu verebilirsiniz çünkü sorduğunuz sorular sizin beklentileriniz, istekleriniz ve hedefleriniz hakkında fikir verecektir. Evet/hayır ile cevap verilebilecek sorulardan daha iyi düşünülmüş, beklentilerinizi ve meraklarınızı karşılamaya yönelik birkaç sorunuz olsun.İşe çoktan kabul edilmiş gibi görüneceğiniz sorular sormaktan sakının. Ücret, terfi gibi konuları sonraya bırakın. Sizin firma için yapabileceklerinizin üzerinde durun, şirketin sizin için neler yapabileceği değil. Kaç soru sormanızın uygun olacağını da görüşmenin ritmi belirlesin.
Bu soruyu negatif ve sert bir şekilde yanıtlamamaya özen gösterin. Her tavrınız pozitif olsun çünkü böylece fikir ayrılıklarını çözebildiğinizi gösterirsiniz. Öncesinde karşılaştığıız bir sorunu örnek verip çözümünde aldığınız rolü anlatabilirsiniz. En iyi örnekler geçmiş tecrübelerinize dayananlar olacaktır.
Anlatıklarınızla özgeçmiş ve referans mektubunuzun örtüşmelidir. Görüştme yaptığınız kişi sizin bilgi ve tecrübeleriniz hakkında sorular sorduğunda söyledikleriniz veya özgeçmişiniz havada kalmamalı.Örnek senaryo veya doğrudan sorarak herhangi bir konu hakkında uzmanlığınızı ölçebilirler. Hazırlıklı olmak için ilgili konularla ilgili bulduğunuz her şeyi okyabilirsiniz. Bu tip sorularda biraz düşünüp cevap vermek iyidir. Doğru cevabı vermeseniz bile düşüncelerinizin işleyiş şekli etkileyici bulunabilir.
Bu soruya kusur ve eksikleriniziden söz açmayıp olumlu özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Olumsuz şeylerden sadece sorulduğu zaman bahsetmeniz doğru olacaktır. Daha önce işveren ve iş arkadaşlarınız tarafından nasıl anıldığınızı en pozitif kelimelerle ifade edin.
Görüşme iyi gittiyse ve sizi işe almayı planlıyorlarsa bu soru karşınıza çıkabilir. Öncelikle bu bilgiyi paylaşmak zorunda olmadığınızı unutmayın. Bu soruya dolaylı cevap vermek istiyorsanız, maaş beklentinizin aralığını söyleyebilirsiniz.