Ancak uzmanlar, genetik farklılıkların bazı insanların bunu yavaş veya hızlı bir şekilde metabolize ettiği anlamına geldiğini söylüyor.
Uzmanlar, enerji verici faydalardan en iyi şekilde yararlanmak ve gerginliklerden kaçınmak için ilk fincan kahveyi sabah 9.30'da içmenizi öneriyor.
Araştırmalar, temel stres hormonu olan kortizol düzeylerinin uyandığımızda en yüksek seviyede olduğunu ve çok erken kahve içmenin bu seviyeleri daha da artırdığını ve bizi gereksiz gerginlik riskiyle karşı karşıya bıraktığını gösteriyor.
2009'a kadar uzanan araştırmalar, kortizol düzeylerinin sabahları en yüksek olduğunu ve gün boyunca düştüğünü, kabaca sabah 9.30 ve öğleden sonra 13.00'te iki büyük düşüş olduğunu buldu. Yatmadan altı saat önce kafeini kesmek için en uygun zamandır veya akşam 22:00'de uyumaya çalışanlar için saat 16:00'dır.
Yüksek olan kortizol seviyesini kahveden gelen ilave artışla birleştirirseniz, vücutta gereksiz bir stres tepkisi yaratırsınız. Bu tepki, sabah kahvenizin tadını çıkarmadan önce bir saat kadar beklemekle hafifletilebilir. Öğleden sonra işte çalışıyorsanız, kahvedeki kafeinin yaklaşık dörtte birini içeren bir çayı tercih etmek isteyebilirsiniz.
Bu sizi vardiyanızın sonuna kadar idare edebilecek olsa da, o gece uyumayı da zorlaştırabilir. Bunun nedeni, çok fazla kafeinin, adenozin ve melatonin hormonlarının reseptörlerini bloke ederek uykuyu bozmasıdır.