Uyku insan sağlığı açısından çok önemli. İyi ve kaliteli uyumalıyız. Doğru zamanda yatıp doğru zamanda kalkacağız. Doğru süre 6 ile 9 saattir. Çocuklar 22 saat uyur. Uyudukça büyüme hormonları artar. 70 yaş ve üzeri olanlar için ise 4 ile 6 saatlik uyku yeterli olur. Vücudun bakım ve onarımı, 22.00 ile 03.00 saatleri arasında yapılır. Melatonin hormonu 22.00 ile 24.00 saatleri arasında doruk noktadadır. Kaliteli uykunun başlangıcı 22.00- 24.00 arasıdır. 24.00’dan 03.00’a melatonin hormonu düşer. 03.00’dan sonra melatonin hormonu kalmaz. Vücut kendini uyandırma sürecine geçer. Yani böbrek üstü bezleri, stres hormonları, adrenalin, kortizon hormonları devreye girmişken istersen öğlene kadar uyu. Ertesi günü hiçbir işten verim bekleme. Yataktan en zinde kalkma saati ise 05.00’dır. Genetik yapımız buna göre ayarlanmış. Kimse bunu değiştiremez. Bazıları “3’te yatıp 6 da kalkıyorum” diyor. Kendilerini kandırıyorlar. Vücut dayanıyor dayanıyor, sigorta bir gün sigorta atıyor. Geriye dönüşü de olmuyor. Süreyi yakalamak önemli değil, zamanında uyumak ve kalkmak önemli.
Günümüzde stresle başa çıkmak çok zor. Ama onu kontrol edebiliriz. Yoğun bir tempo ya da stresli bir anın sonrasında veya o sırada açık havada birkaç dakika yürümek strese iyi gelecektir. Her şeyi yeni baştan düşünmek için iyi bir fırsat olacaktır. Tüm bu söylediklerimizi yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Bunu üç beş aylık zayıflama programı olarak düşünmeyin. Genetik şifreniz ne kadar kötü olursa olsun, kaliteli ve sağlıklı yaşam bilinciyle hiçbir zaman verilen kilolar geri dönmez. Hepimizin farklı genetik şifresi olmasına rağmen her şeyin altında kaliteli yaşam biçimi yatıyor.
Zeytinyağlı barbunyayı çok severim. Eşim annemden aldığı tarifle çok güzel zeytinyağlı barbunya pişiriyor. Annemi aratmıyor.Tercih ettiğiniz dünya mutfağı hangisi?Akdeniz mutfağı en sağlıklı mutfak. Kendi örf ve adetlerimize bağlı olarak Akdeniz mutfağı öncelikli tercihim. Karadeniz yöresinin mutfağını da seviyorum, örneğin mıhla- mayı severim. Bir de pudra şekerli börek. Şekerin ne kadar zararlı olduğunu bilsem de 2-3 ayda bir tam anlamıyla bol şekerli yerim.Tadı damağınızda kalan bir yemek var mı?Ön plana çıkarabileceğim bir yemek yok. Her yemeğin, organizmama olan tepkilerini düşünürüm. Kısacası biraz düşünerek yerim. Kendimi strese sokmadan, geri dönüşümü ne olacak diye düşünerek, her yemekten keyif almaya çalışıyorum.
Her şeyi yerim ama suşiyi sevemedim.İlk yaptığınız yemek hangisi?Yemek yapmam. Bekar hayatı yaşamadığım, hiç yurtlarda kalmadığım için böyle bir lüksüm olmadı. Evlenince de hayat arkadaşım beni hiç mutfağa sokmadı. Bazen canım çekerse peynirli omlet yaparım. Salatayı iyi doğrarım.Yemekte olmazsa olmazlarınız neler?Olmazsa olmazlarım, benim için dört besin grubunu yan yana getirdiğiniz zaman tamamdır. Tost bile yesem, yanında meyvesi, sebzesi, ayranı varsa tamam. Rengi, lezzeti ikinci planda gelir. Önce sağlık. Lezzetli diyerek tek başına yerseniz sağlık açısından riskler taşır. Rengi, sunumu, lezzeti ne kadar önemli ise dört temel de çok önemli.
Mutfak alışverişini genellikle büyük marketlerden yapıyorum. Marketlerde önce sebze, sonra meyve, sonra dondurulmuş gıdalar alınıyor. 1.5 – 2 saat markette dolaşılıyor. Sepetin yönünü değiştirmek gerekir. En son dondurulmuş gıdaları alırım. Arabadaki mini buzdolabına yerleştiririm. Eve gider gitmez dolaba koyarım. Bu hususa çok dikkat ederim.En çok kiminle yemek yerken keyif alıyorsunuz? Eşim Canan’la yemek yemekten keyif alırım.Tatlı mı, tuzlu mu? Tatlı Ekşi mi, acı mı? Ekşi. Acıyı hiç sevmem.Kilo vermenin püf noktaları !