Kemik erimesine bağlı gelişen kırıklar ve buna bağlı oluşan şikayetler hemen kendini belli etmediği için fark edilemeyebilir. Bazı durumlarda hafif bir darbe bile kalça kemiklerinde, omurgada ve el bileğinde kırılmalara yol açabilir. Ayrıca belirgin derecede boyda kısalma ve sırtta kamburluk gibi sorunlar da görülebilir. Kemik erimesi sonucu yaşanan kırıklar hastayı yatağa mahkum edebilir. Boyda kısalma, sırtta kamburlaşma, bel ve sırt ağrıları yaşanıyorsa hemen fizik tedavi uzmanı bir hekime başvurulması gerekir.
Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastaya kemik erimesi tanısı konduktan sonra gerekli olan tedavi şekli planlanır. Ancak hastalığa neden olan ikincil bir neden varsa bu durumun tespit edilerek tedavi edilmesi gerekir. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar hap veya enjeksiyon şeklindedir. Tıp alanında yapılan son yıllardaki gelişmeler sonucu kırıklara bağlı oluşan ağrıları azaltabilen etkili ilaçlar da bulunmaktadır.
Osteoporozla mücadele, anne karnındayken başlar ve ölünceye kadar devam eder. Bu sebeple anne adaylarının hamilelik sürecinde ve sonrasında yeterli kalsiyum almaları şarttır. Çocukların ise kalsiyum alımı için D vitamini ağırlıklı beslenilmeleri gerekir. Çocuğa ayrıca protein açısından eksiksiz bir beslenme düzeni de uygulanmalıdır. Sağlıklı bir kemik yapısı için her bireyin süt, yumurta, peynir, yoğurt, fasulye, yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, balık, balık yağı ve badem gibi kalsiyum ve D vitamini içeriği zengin yiyecekleri tüketmesi gerekir. Ayrıca erken yaşlardan itibaren spor ve fiziksel aktivitelere başlanmalı ve hayat boyunca da devam ettirilmelidir. Hareketsiz yaşam tarzı, alkol, asitli içecekler ve sigara gibi risk faktörlerine karşı da önlem alınmalıdır.