19.05.2025 - 14:49 | Son Güncellenme:
Su kristalleri, toprakta minik süngerler gibi davranarak suyu emen ve yavaşça bırakan polimer bazlı kristallerdir. Özellikle suyun hızla aktığı kaplarda, yükseltilmiş yataklarda ve kumlu topraklarda faydalıdırlar.
Sürekli neme ihtiyaç duyan domates, eğrelti otu ve petunya gibi bitkilere fayda sağlar; ancak kuru koşulları tercih eden sukulentlere, kaktüslere ve lavanta gibi bitkilere zarar verebilir.
Su kristalleri etkili bir toprak yardımcısıdır ancak iyi bitki bakımının yerini tamamen almamalıdır.
Bazen hidrojel olarak adlandırılırlar ve normalde poliakrilamidden yapılırlar. Suyu emmeden önce, şeker kristallerine benzeyen küçük, beyaz granüller olarak karşımıza çıkar.
Su kristalleri, toprağının su tutma kapasitesini artırmak, sulama ihtiyacını azaltmak ve bitkilerin kuraklık dönemlerine dayanmasına yardımcı olmak için ekstra su için geçici depolama görevi görür.
Örneğin, saksıda yetiştirdiği domates bitkisinin sıcak ve kuru hava koşullarına karşı dayanmasını istiyorsanız su kristallerini kullanabilirsiniz.
Uzmanlar su depolayan kristallerin, sürekli nemli toprağı tercih eden, kuraklık stresine duyarlı olan veya yüksek su ihtiyacı olan saksıda yetiştirilen bitkilerde kullanılması gerektiğini belirtiyor. Bu bitkiler arasında eğrelti otları, sabırsız otu, ortancalar, petunyalar ve domates ve biber gibi sebzeler sayılabilir.