Doğal yolla kolajen alımı için en önemli besin kaynağı hayvansal besinlerdir. Özellikle kemiği ile beraber pişen etler ve sakatatlar kolajenden zengindir.
Kolajenin en çok bulunduğu gıdalar arasında kemik suyu ilk sırada yer alıyor. Kırmızı et ve tavuğun haşlandığı suyu da kolajen alımı için uygun bir kaynaktır.
Yeterli miktarda kolajen takviyesi sağlamak için haftada en az 3 kere et tüketilmelidir. Buğulama balıklar ve kılçıkları ile tüketilebilen küçük balıklar da vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kolajeni kazanmasına yardımcı olur. Balık ürünleri arasında özellikle somon tüketimi tavsiye ediliyor.
Kolajen içeren gıdalar arasında kereviz, yeşil zeytin, sarımsak, salatalık, muz gibi sülfür içeren maddeler ve lahana, patlıcan, ıspanak gibi sebzeler de yer alır.
Yumurtanın beyazı da içerdiği aminoasitler nedeniyle kolajenden zengindir. Sebzelerin ve turunçgillerin tüketilmesi C vitamini sağlayarak kolajen yıkımına engel olup kolajen depolarımızın dolmasını sağlar. Yaban mersini de kolajen üretimini artırır.
Kolajen takviyeleri, vücutta eksilen kolajeni yerine koymak için teknolojik olarak geliştirilmiş gıda takviyeleridir.
En iyi kolajen takviyesi; sindirimi kolay, alerjik olmayan, kokusuz ve tadı rahatsız etmeyen, içinde sağlık açısından toksik maddeler bulunmayan ürünlerdir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, alacağınız takviyenin sindirilebilirliğidir.
Moleküler ağırlığı küçük olan kolajenler (hidrolize kolajen) vücut tarafından kolay sindirilirken moleküler ağırlığı büyük olan kolajenler vücut tarafından tamemen sindirilemezler.
Eğer amaç kırışıklıkların azaltılması ve sıkılaşma ise Tip 1 ve Tip 3 kolajen bakımından zengin bir kolajen desteği almanız gerekir.
Amaç, eklem ve kemik sağılığı ise Tip 2 kolajen bakımından zengin bir kolajen takviyesi alınmalıdır.
Sığırdan elde edilen kolajenlerin içerisinde ağırlıklı olarak Tip 1 ve Tip 3 kolajen bulunur.