Ani duygu değişimleri yüksek kortizolün belirtilerinden biridir. Kortizolü yüksek olan biri gün içinde sinirlilik, endişe ve depresif tutumlarda bulunabilir. Hiçbir şey yapmasanız bile yorgunluk hissedilebilir.Baş ağrısı, kalp çarpıntısı veya tansiyon problemlerine sebep olabilir.Çok iştahlı olma ya da iştahsız olma durumları gözlenirken çok kilo alınabilir.Sindirim problemlerinden kaynaklı sık sık tuvalete gitme ya da tuvaletini yapamama gibi sıkıntılar çıkabilir.Uyku sorunu, hafıza kaybı ve solgun bir yüz de diğer belirtilerdendir.
YemeyinKafein ve alkol tüketmeyin. Tatlandırıcı kullanmayın ve çok şekerli, yüksek potasyumlu yiyecekler yemeyin.
Balık gibi protein deposu olan yiyecekleri tercih edin. Et, tavuk, yumurta, esmer pirinç, brokoli, fasulye, kabak, enginar, süt ve türevlerini tüketmeye özen gösterin. B5 vitamini bakımından zengin olan badem, somon balığı, yulaf ezmesi ve buğdaylı yiyecekler yiyin.
Günde 5 kez az az yemek iyidir. Eğer öğünleri atlarsanız kortizol hormonunuz gelişecektir.
Haftada 3 kez en fazla 50 dakika spor yapın. Uzun süre spor yapmanız kortizolu arttıracaktır; bu yüzden her gün spor yapılmamalı, en az 2 veya 3 gün dinlenilmelidir.
Vücudunuz için 8 veya 10 saat uyumak çok önemlidir. Kortizol hormonunu düşürecektir.
Kendinizi rahatlatmak için bir method bulun; bu klasik müzik dinlemek olabilir veya meditasyon, yoga gibi sizi sakinleştiren şeyler yapabilirsiniz.
Enerji içeceği, kafein veya alkol gibi uyarıcı içeceklerden uzak durun.
Papatya çayı içebilir, yulaf ezmesi yiyebilirsiniz. Vitamin hapı kullanabilirsiniz.
Sabah uyandığınızda aç karnına ve uyumadan önce bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Gün içinde de aklınıza geldikçe su için. Bu daha canlı ve iyi hissetmenizi sağlayacaktır.PembeNar Özel