Kovid-19 hastalığı diş kaybına neden olur mu?
Dünyada 2019 yılının aralık ayından, Türkiye’de ise 2020'nin mart ayından bu yana milyonlarca kişiyi tehdit eden Kovid-19 virüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığı, her kişide farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor. Peki, bilinen semptomlardan farklı olarak bu hastalık, diş kaybına neden olabilir mi? İmplantoloji alanında pek çok çalışmaya imza atan Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın konuyla ilgili açıklamalarda bulundu
1

Kovid-19 hastalığı geçirenlerde bazı rahatsızlıkların ortaya çıktığını belirten Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Saç kaybı, yorgunluk, kas ağrısı ve hafıza bulanıklığı bulgulardan bazılarıdır.
2

'Kovid-19 geçiren bir hastanın dişi kendiliğinden düştü'
NewYork Times’da bu hafta yayınlanan bir makalede; Kovid-19 geçiren bir hastanın dişinin kendiliğinden düştüğü, diş boşluğunda bir kanamanın olmadığı bildirilmiştir.
3

Bu durumun Kovid-19 geçiren başka hastalarda da görüldüğü belirtildi. Bu gerçekten olabilir mi? Olursa neden olabilir?" diye konuştu.
4

"Kovid-19 virüsü ve ona bağlı gelişen problemler hakkındaki bilgilerden biz hekimler de yeni yeni haberdar olmaktayız" diyen Prof.Dr. Serhat Yalçın, “Bu hastalığın kan damarlarını etkilediği ve organların beslenmesini bozduğu biliniyor.
5

Hastalığa yakalanan kişilerde, pıhtılaşma mekanizmasının sağlıklı olup olmadığı kontrol edilir. Bu nedenle hastaların “D dimer” değerlerinin kontrolü sağlanır ve eğer bu değer yüksekse hastalara mutlaka antikoagülan ve kan sulandırıcı ilaçlar önerilir.
6

Emboli, çene kemiği ve diş etlerini de etkiliyor
Pıhtılaşmanın artması, hastalarda emboli (kanla taşınan yabancı bir cismin damarı tıkaması durumu) riski yaratarak hayati organlarda oluşması halinde ölümcül olabilir.
7

Embolinin çene kemiği ve diş etlerini etkileme olasılığı vardır. Bu etki çene kemiklerini ve diş etlerini bozarak diş kaybına neden olabilir.
8

Dünyadaki bilim insanları da Kovid-19 virüsünün diş eti ve çene kemiğindeki damarlara zarar verebileceğini ve bu organların sağlığını bozabileceğini düşünüyor" yorumunda bulundu.
9

Kovid-19 ağız bakımını da sekteye uğrattı
"Çin'de yapılan bir çalışma, Kovid-19 hastalarındaki diş ve diş eti enfeksiyonlarında yüzde 50 oranında artış yaşandığını ortaya koydu" diyen Çene Cerrahisi Uzmanı Prof.Dr. Serhat Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:
10

"Virüse maruz kalan kişilerde rastlanan semptomlar arasında; nefes darlığı, göğüs ağrısı, yüksek ateş, eklem ağrıları, tat duyusunda bozulmalar, koku alamama, halsizlik, beyin sisi ve kaygı gibi olumsuz durumlar görülebiliyor.
11

Günlük faaliyetlerinde zorlanmalar yaşayan kişilerin, bu fizyolojik sorunlar nedeniyle diş bakımlarına ve hijyenlerine önceki kadar özen göstermedikleri tahmin ediliyor.
12

İşte bu değişim de kişilerde, diş çürüğü ve diş eti hastalıklarına yakalanma risklerini artıracaktır. Bu nedenle dişleri günde minimum iki kez düzenli olarak florür içeren diş macunu ile fırçalamak, diş ipi, alkollü ağız gargarası kullanmak her zamankinden daha da önemli.
13
