10.04.2024 - 15:53 | Son Güncellenme:
Pirinç pilavı, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Pilav, pratik ve lezzetli olması nedeniyle sıklıkla tercih edilen bir yan yemek. İşte size enfes bir pirinç pilavı tarifi:
2,5 su bardağı sıcak su, 2 su bardağı pirinç, 1 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı sıvıyağ pilav yapmak için yeterli olacaktır.
Pirinçleri bol su ile nişastası çıkana kadar ve suyun rengi berraklaşana kadar yıkayın. Derin bir kaba pirinçleri alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Ardından tuzu ekleyin ve karıştırın. 15-20 dakika sıcak suda pirinçleri bekletin. Süre dolduğunda pirinçleri güzelce yıkayalım nişasta çıkmaya devam ediyorsa yine su berraklaşana kadar yıkama işlemine devam edin.
Pilav tenceresinde tereyağı eritelim ve sıvıyağı ekleyin. Suyunu süzdüğümüz pirinçleri tencereye ilave edin. 4-5 dakika pirinçleri kavurun. Pirinçler tane tane dökülmeye başladığında, kavrulmuş demektir. Pirinçlerin kavrulmasının ardından sıcak suyu ekleyin. Dilerseniz et suyu ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz. Kullanacağınız tavuk suyu yağlı ise yarım tavuk suyu kullanıp gerisine su ekleyebilirsiniz. Tavuk suyu yağlı değil ise su miktarının tamamı yerine tavuk suyu kullanabilirsiniz.
Tuzu da ekleyip ve yavaşça karıştırın. Pilav tenceresinin kapağını kapatın ve önce yüksek ateşte pişirin. Pilavın üzeri göz göz olduğunda tencereyi kısık ateşe alın. (Pirincin göz göz olması pirinçlerin yumuşayarak suyunu çekmesidir.) Pilavın pişmesinin ardından üzerine kağıt havlu sererek pilav tenceresinin kapağını kapatın. 10-15 dakika pilavı dinlendirin. Afiyet olsun.