02.06.2025 - 12:21 | Son Güncellenme:
Kurban bayramını memleketlerinde geçirenlerin en çok zorlandığı şeylerden biri de kesilen eti eve taşımaktır. Uzun saatler geçirilen yolculuklarda uygun olmayan şartlarda saklanan kırmızı et çok kısa sürede bozulabiliyor. Ayrıca bozulan etler zehirlenmeye yol açabilir. Etleri memleketlerinden taşımak zorunda olanların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.
Etleri uzun yolda taşırken güneşten korumak ve arabayı arada bir havalandırmak gerekebilir. Arabanın klimasını yol boyunca açmak etlerin daha güvenli ve sağlam eve ulaşması için önemlidir. Kurban etini, hazırladığınız kıyma poşetlerini bozulmadan nasıl muhafaza ederek dönüş yolunda saklayabileceğinize dair tüm detaylar haberimizde!
Kurban kesiminin ardından etin dinlendirilip saklanmasının hayati önem taşır. Gastronomi Uzmanı Yaşar Sevimli, kesim sonrası ette oluşan Rigor Mortis (Ölüm Katılığı/Sertliği) sürecinin tamamlanmasının faydalı olduğunu açıkladı. Sevimli, sözlerine şöyle devam etti:
"Bunun için etin kesildikten sonra en az 24 saat bekletilmesi gerekir. Ölüm sertliği devam eden etin tüketilmesi sindirimi zorlaştırır. Hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Sertliğin tamamlanmasını beklemek, etin sağlıklı koşullarda dinlendirilmesi ve saklanması ile ilgili bazı önlemleri almayı gerektiriyor."
Kurbanda kesilen etleri saklamadan önce ilk olarak soğutulup dinlendirmelisiniz. Etler iyice soğuyup dinlendirildikten sonra uzun yolda taşınacak etleri küçük parçalara ayırmalısınız. Parçalara ayırdığınız etleri buzdolabı poşetlerine bölerek yerleştirmelisiniz.
Kıyma ya da parça halinde buzdolabı poşetine yerleştirdiğiniz etleri derin dondurucuya koyun. Etleri dondurun. En az 1 gün beklettikten sonra 'buzluk taşıma çantası' (büyük termos da denir), 'köpük kutu' ya da 'strafor kutu' seçeneklerinden hangisi varsa ona koyup zaman kaybetmeden hareket edin. Bu kutuları kullandığınız zaman etler hava sıcaklığından daha az etkilenip az eriseler bile dışarı sızdırma yapmamış olacak.
Etlerin daha da güvende olmasını isterseniz etleri strafor kutu içinde, buz aküsüyle soğutabilirsiniz. Buz akülerini strafor kutunun tabanına, etlerin arasına ve üstüne yerleştirmek etleri daha iyi koruyabilir. Etin buzlukta muhafaza edileceği en doğru sıcaklık -18 derece olacaktır. Uzun yolculuklarda kolay ve güvenilir şekilde etlerinizi taşımak isterseniz taşınabilir buzluklar işinizi görebilir.
Uzun yolculuğun sonunda eve geldiğinizde etleri yerleştirdiğiniz kutuyu açıp buzları erimeden derin dondurucuya yerleştirmelisiniz. Eğer dondurucunuzun hızlı dondurma düğmesi varsa o düğmeyi yaklaşık 10 dakika kadar açık tutmak da faydalı olacaktır. Böylece etlerde herhangi bir erime varsa hızlı şekilde dondurma işlemi tamamlanabilir.