A, B, C, P vitaminleri ve zengin mineralleri ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kabızlık, kansızlık ve migrene iyi gelen kayısı, vücuttan zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcı oluyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan 3 adet kayısının bir porsiyona eşit olduğunu belirterek, aşırı tüketildiğinde kan şekerinin yükselmesine ve ishale neden olabildiğini söylüyor. Diyabet hastaları da kayısıyı dikkatli tüketmeli. Potasyumdan da zengin olan kayısı özellikle potasyum değeri yüksek olan böbrek hastalarında tercih edilmemelidir.
Kalp hastalıklarından kansere birçok faydası bulunan armut yazın şifalı meyvelerinden biri. Kalp çarpıntısından sindirim sistemine, hamilelik bulantılarından kabızlığa birçok faydası bulunan armut aynı zamanda zihni de dinlendiriyor. Ancak tansiyonu düşürücü etkisi olduğundan özellikle tansiyonu düşük olanların armudu dikkatli tüketmesi gerekiyor. Günde bir armut yeterli; aşırısı ishale de neden olabiliyor.
Sağlığa sayısız faydası bulunan üzüm yaşlanma karşıtı olması ve yorgunluğu gidermesiyle de dikkat çekiyor. Üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol çok güçlü antioksidan etkiye sahip olduğundan ara sıra çekirdeğini dişlerinizle ezerek yemenizde fayda var. Buna karşın glisemik indeksi yüksek bir meyve. Beslenme ve Diyet Uzmanı Neşe Ceylan “Fruktoz içeriğinin ve vücut tarafından kan şekerine karışım hızının yüksek olduğu unutulmamalı.
Bir porsiyon üzüm 15 adet iri üzümden oluşuyor ve gün içinde bu sayının aşılmaması gerekiyor. Karaciğer yağlanması olanlar ve hamileler üzümü diyabet hastaları gibi dikkatli tüketmeli” diyor.