Küçük kemer patlıcanları iyice yıkayın ve saplarını kesin. Patlıcanların kabuklarını soyun. Soyulmuş patlıcanları bütün bırakabilir veya ikiye bölebilirsiniz. Patlıcanların acılığını gidermek için bir kapta bol suyun içine koyun ve 1-2 saat bekletin. Bu adım, patlıcanların tadını yumuşatacak.
Bir tencerede su kaynatın ve patlıcanları bu suya atarak 3-5 dakika haşlayın. Patlıcanlar hafif yumuşayana kadar haşlanmalı, ancak dağılmamalı. Geniş bir tencereye 1 kg toz şekeri ve 3 su bardağı suyu ekleyin. Orta ateşte karıştırarak şekerin tamamen erimesini sağlayın. Şerbet kaynamaya başladığında, içine çubuk tarçın ve karanfilleri ekleyin.
Şerbeti 5-7 dakika kaynatarak koyu bir kıvam almasını sağlayın. Şerbetin kıvamını kontrol etmek için bir kaşıkla alıp tabağa damlatabilirsiniz. Reçel, 30-40 dakika kaynadıktan sonra kıvam almaya başlar. Bu süreçte, yüzeyde oluşan köpükleri bir kaşıkla alın.
Reçel, koyu bir kıvama geldiğinde 1 çay kaşığı limon tuzunu az miktarda suda eritip tencereye ekleyin. Limon tuzu, reçelin şekerlenmesini önler ve parlak bir renk verir. Ardından, 1 çay kaşığı vanilini döküp 2 dakika daha kaynatın. Ardından cam kavanozlara döküp kaldırabilirsiniz. Afiyet olsun.