Tatlandırıcıların yapılan haberlerle yaratılan olumsuz algıyı hak etmedikleri düşünüldüğü sırada İsrail’de yapılan bir araştırma, durumun pek de öyle olmadığını gösterdi. Araştırmada, aspartam, sakarin ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcıların, Tip 2 diyabeti önlemek yerine hastalığı tetikleyebileceğine dair veriler bulunduğu belirtiliyordu. Fareler üzerinde yapılan deneylerde ise tatlandırıcı verilen farelerde glikoza karşı reaksiyon oluştuğu ve bunun Tip 2 diyabetinde de ortaya çıktığı görüldü.
Peki tatlandırıcı mı şeker mi diye soracak olursanız, tatlandırıcılar diş sağlığı açısından yararlı olmasıyla öne çıkar. Şeker alternatifleri gerçek şekerin aksine dişlere zarar vermez. Tatlandırıcılar besleyici içeriğe sahip olabiliyor. Stevyadan elde edilen tatlandırıcılar bu noktada şeker yerine tercih edilebilir.