Soğanlar altın sarısı bir renk aldığında, 1 tatlı kaşığı domates salçası ve yarım çay kaşığı biber salçası ekleyin. Salçaları 1-2 dakika daha kavurarak ham tatlarını giderin. Eğer mevsimindeyseniz taze sarımsak kullanmak daha faydalı bir tercih olur. Sarımsak yerine kuru sarımsak da tercih edebilirsiniz, ancak taze sarımsağın ferahlığı bir başka.
Sarma denince akla gelen lokum kıvamı, doğru yağ kullanımıyla mümkündür. Kuru ve sert sarmalar hazırlamaktan kaçınmak için yağ oranını iyi ayarlamalısınız. 4 kişilik bir tarif için 3-4 yemek kaşığı yeterli olacaktır. Pişirme sırasında tencerenin tabanına ve sarmanın üzerine de bir miktar zeytinyağı gezdirirseniz yaprakların parlak ve yumuşak olmasını sağlayabilirsiniz.
Maydanoz, dereotu ve taze nane gibi yeşillikleri mutlaka taze kullanın ve harcı karıştırmadan hemen önce ekleyin. Önceden eklerseniz pişirme sırasında lezzetini kaybedebilir veya sarmanın içini karartabilirler. Zeytinyağlı sarma için karabiber ve rendelenmiş limon kabuğu da harca taptaze bir aroma katar.
Tatlı ve ekşi uyumu yakalamak isterseniz, zeytinyağlı sarma için harca 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Etli sarma için ise 1 adet rendelenmiş domates veya 1 yemek kaşığı nar ekşisi, etin doyurucu tadını tamamlar. Bu püf noktalara dikkat ederek harika bir yaprak sarma hazırlayabilirsiniz.