24.06.2025 - 10:21 | Son Güncellenme:
Patlıcan közlemeyi sevenler ocağı kirletmeden pişirme yöntemlerini merak eder. Patlıcan fırında da közlenebiliyor olsa da pek çok kişi ocaktaki tadı daha çok sever. Bu nedenle de ocağın batmasını göze alabilir. Endişelenmeyin, bunu önlemenin birkaç yöntemi vardır. İşte ocağı pisletmeden patlıcan közlemenin püf noktaları!
Mutfakta her şeyin bir çaresi bulunur derler. Temizlik için de bu cümle geçerli. Çünkü ocağı pisletmeden bazı yemekleri yapmanın püf noktalar var. İşte patlıcan közlemesinin ipuçları...
Patlıcanları yıkayıp kurulayarak başlayın. Tost makinesine ya da döküm ızgara tavaya yerleştirebilirsiniz. Kapak kapalıysa daha hızlı közlenebilir. Altına yağlı kâğıt koymak temizlik açısından işe yarayabilir.
Arada çevirmeyi unutmayın. Patlıcanın kabuklarında çatlama sesini duyana kadar bu işlemi sürdürmelisiniz.
200 derecede fanlı ayarda 25 ila 35 dakika fırınlamak patlıcanların közlenmesi için yeterli olabilir. Fırın tepsisine alüminyum folyo ya da yağlı kâğıt serebilirsiniz. Patlıcanların üzerine birkaç çizik atmak da onların patlayıp sıçramalarına engel olur.
Közlenmiş patlıcanların kabuğunu daha kolay soymak için piştikten sonra streçle 5 dakika sarılmış halde bekletebilirsiniz. Böylece patlıcanlar kendi buharıyla yumuşayacaktır.
Ocak üstüne küçük boy tel ızgara yerleştirerek başlayın. Altına genişçe bir alüminyum folyo sererseniz, patlıcanların suyu da ocağa akmamış olur. Patlıcanı doğrudan ateşe koymamalısınız. Patlıcanları telde çevirerek közlemek çok daha sağlıklıdır.
Tel ızgarayı közleme işleminden sonra bulaşık makinesine atabilirsiniz. Böylece ocak ve tezgâh tertemiz kalabilir.