Tıkanıklıkları çözmek için kalemin ucunu ispirtoya batırabilirsiniz. Mürekkebin bir kısmı tükenmez kalemin içinde kuruduysa ispirtoyla biraz incelterek çözülmesini sağlayabilirsiniz. Bir bardağa ya da kâseye biraz ispirto dökün ve tükenmez kalemi içine batırın, sonra yeniden akmasını sağlayabilirsiniz. Çoğu tükenmez kalemin mürekkebi yağ bazlıdır ve tükenmez kalem lekelerini giysilerden çıkarmanın bu kadar zor olmasının nedeni de budur. İspirto gibi çözücüler, yağ bazlı mürekkebi inceltmekte sudan daha iyi çalışır.
İspirto işe yaramazsa aseton deneyebilirsiniz. aseton, tükenmez kalemdeki tıkanıklığı giderebilecek daha agresif bir çözücü olarak çalışır. Tükenmez kalemin ucunu aseton bazlı bir oje çıkarıcıya batırın ve bunun işe yarayıp yaramadığına bakın. Asetonun kokusu rahatsız edici olabilir. O nedenle iyi havalandırılan bir yerde uygulama yapın. Asetona tükenmez kalemin tam ucunu batırın. Çünkü aseton, çoğu plastik türüne zarar verebilir. Elinizde ispirto ya da aseton yoksa gaz yağı, kokusuz tiner ya da WD-40 işe yarayabilir.
Bilyenin dönmesi için kalemin ucunu plastik bir yüzeye sürtün. Kâğıda bir şeyler karalamakta başarılı olamazsanız, kalemi plastik bir yüzeye sürterek sıkışmış bir bilyenin dönmesini sağlayabilirsiniz. Kalemi kauçuk bir silgiye, hatta ayakkabının tabanına bile sürtebilirsiniz. Bilyesi sıkışmış bir tükenmez kalemin yeniden yazmasını sağlamak için cam bir yüzeye sürtmenin faydalı olduğunu söyleyenler de var. Kartuştaki mürekkebi hareket ettirmek için kalemi sallayabilirsiniz.
Mürekkebi geniş bir kartuştan aşağıya pamuklu bir çubukla itebilirsiniz. Kartuşun içine pamuklu bir çubuk sokun ve içerideki sıvıya hafifçe baskı uygulayın. Kalemini test edin. Kartuş, içine pamuklu çubuk sığmayacak kadar darsa ataş ya da kürdan gibi daha küçük bir şey kullanabilirsiniz. Pamuklu çubuğa mürekkep bulaşırsa mürekkebin etrafa yayılıp bir şeyleri lekelememesi için hemen çöpe atmalısınız.