11.06.2020 - 09:38 | Son Güncellenme:
Yeni tip corona virüsün yol açtığı COVID-19 hastalığının daha çok damlacık yolu ve direkt temas yoluyla bulaştığı biliniyor. Corona virüs, konjonktivaya (göz kapaklarının iç kısmını ve gözlerin beyaz kısmını kaplayan zar) damlacık yolu ile veya kirli ellerin göz ile temas ettirilmesi sonucunda da bulaşabilir.
Ancak COVID-19 hastalarının küçük bir kısmında bu bulaş sonrası konjonktivit (gözde iltihap) gelişir.
Covid-19 hastalığının göz tutulumu sınırlıdır ve bu konuda yapılmış yeterli çalışma bulunmuyor. Gözyaşı ile bulaş da hâlâ tartışmalı bir konu.
Gözyaşı kanalı yoluyla virüsün üst solunum yolundan göze ulaştığı öne sürülmüştür ancak bu hipotez kesin olarak kanıtlanmamıştır.
Enfekte kişilerin gözyaşı üzerinde yapılan çalışmaların çoğunda da virüs gösterilememiştir. Bununla beraber bir çalışmada ise konjonktiviti olan bir hastanın virüs ile enfekte olduğu görülmüştür.
Sonuç olarak şunu diyebiliriz ki bulaş yolu olarak kesinliği kanıtlanmamış olmakla beraber gözlerin de korunması önem taşıyor.
Maske kullanımı, virüsten korunmada olmazsa olmaz önlemlerden biri. Özellikle normalleşme sürecine girilen şu günlerde koruyucu ekipmanın kurala uygun (ağız ve burnu kapatacak şekilde) ve bilinçli kullanımı önem kazanıyor.
Siperlik, damlacık oluşturan işlemlerde koruyucu maske ve gözlüğe ek olarak kullandığımız bir kişisel koruyucu ekipmandır. Tek başına virüsten koruma özelliği yoktur.
Sosyal mesafe kuralına uyulmalı. El hijyenine özen gösterilmeli; eller sıklıkla en az 20 saniye su ve sabunla yıkanarak ya da antiseptiklerle temizlenmeli.
Kirli eller ile göz, ağız, burna asla dokunulmamalı. Mümkünse koruyucu, yanları da korumalı gözlük takılmalı. Kullandığımız numaralı ya da güneş gözlüklerimiz de korunma açısından fayda sağlar. Siperlik kullanılabilir ama daha önce de belirttiğimiz gibi maske takılmadan sadece siperlik kullanılması asla tam koruma sağlamaz.
Gözlük ve kontakt lens kullanımının virüs yayılımını artırabileceği yönünde mevcut bilimsel veri bulunmuyor. Bununla birlikte gözlüklerin takılıp çıkartılması sırasında eller yıkanmadan yüze, göze dokunulmaması gerekiyor. Fark etmeden gözlüklerin düzeltilmesi için kirli ellerle yüze dokunulması bulaş riskini artırabilir.
Lens kullananlar da hem genel hem de lens kullanımı ile ilgili hijyen kurallarına tam uyum göstermek koşuluyla lenslerini kullanmaya devam edebilirler. Bu dönemde belki günlük kullanılıp atılan lens kullanımına geçmek, lens kullananlar açısından daha pratik olabilir.
Potansiyel riskli durumlarda ise bulaşı önlemek amacıyla lens kullananların koruyucu gözlük ve siperlik kullanması da öneriliyor.
Suni gözyaşı damlalarının virüsü önleyici bir etki yarattığına dair bilimsel bir veri bulunmuyor. Ancak corona virüse karşı alınan sosyal izolasyon tedbirlerinin sonucu olarak evde televizyon, telefon, bilgisayar başında daha uzun zaman geçirilmesi beraberinde kuruluk şikayetlerinin artmasına yol açtı. Bu da polikliniğe başvuran hastaların suni gözyaşı kullanımı ihtiyacını arttırmış gibi görünüyor.
Güneş gözlüklerinin bulaşı hızlandırdığına dair kesin bir veri yok. Koruyucu olarak maske ile birlikte kullanılabilir ancak gözlük takma, çıkarma, düzeltme sırasında eller temizlenmeden yüze dokunulmaması gerektiği unutulmamalı.
Numaralı gözlük, koruyucu gözlük veya güneş gözlüğü olsun mutlaka tüm gözlükler kullandıktan sonra kontamine kabul edilmeli ve temizlenmeli. Bu işlem için dezenfektanlari plastik koruyucu gözlüklerde kullanılabilir.
Numaralı ve güneş gözlüklerinin camlarının zarar görmemesi için gözlük temizleme mendilleri, özel temizlik solüsyonları veya su sabun ile yıkama öneriliyor. Bu işlemlerden sonra eller mutlaka yıkanmalı.
Kullanılan makyaj malzemelerinin terleme ile göze zarar vermesi çok olası görülmemekle beraber makyaj malzemelerinin, fırçalarının temizliği önem kazanıyor.
Gün içinde makyajı düzeltmek için kirli ellerle yüze dokunulmaması gerekiyor. Özellikle göz makyajının akşam mutlaka temizlenmesi şart.
Havuz ve deniz suyu ile bulaş olmasının çok düşük bir ihtimal olduğu enfeksiyon uzmanlarınca belirtiliyor.
Ancak yine de deniz gözlüğü kullanılması olası bir ihtimali ortadan kaldırmak için etkili olabilir.
Gözde kızarıklık, batma, yanma, ağrı şikayetleri gelişirse şüphelenilmeli. Ancak şu an sık karşılaştığımız alerjik konjonktivit, başka bir virüs enfeksiyonu olan adenoviral konjonktivit (göz nezlesi) ile sıkça karışabileceği unutulmamalı.
Bu nedenle olası belirtilerde mutlaka bir uzmana başvurmakta fayda var.