Ulusak sağlık sistemine göre vulvodini her yaştan kadını etkileyebilir. Acı, yanma, şişlik ve batma gibi zonklama, sadece düz ağrı ve kaşıntı ana belirtileridir. Vulvodini belli bir bölgede olabileceği gibi tüm genital alanı da kaplayabilir. Genital ağrı aylarca, hatta yıllarca sürebilir. Hastalar tarafından oldukça can sıkıcı bir durumdur. Ağrı bazen adet öncesi dönemlerde daha yoğun olarak yaşanmaktadır.
Tampon takarken ya da seks sırasındaki temas sonrası ağrı tetiklenebilir. Ağrı kalça bölgesine ve iç bacaklara da yayılarak şiddetini artırabilir.
Vulvodini, genellikle psikolojik etkenler sonucunda oluşan vajinismus sorunundan farklıdır. Vajinismusta cinsel birleşme sırasında ağrı çekme korkusu varken, vulvodinia’da gerçek anlamda bir ağrı, acı hissi vardır. Bu ağrı ilişki haricinde normal gündelik hayatta da olabilir ve kişinin psikolojisini olumsuz yönde etkiler.
Genelde iki ayrı türü vardır. Yaygın vulvodinia ve Bölgesel Vulvodinia.
Yaygın Vulvodinia (Generalize Vulvodynia), vulva bölgesinde farklı yerlerde, farklı zamanlarda ortaya çıkan ağrıyı tanımlar. Dokunma ve bası ağrıyı tetiklemektedir.
Bölgesel Vulvodinia (Lokalize Vulvodynia), vulvanın yalnızca bir bölgesinde ağrı şikayetinin görülmesidir. Sıkı kot, dar pantolon giyme, fiziki egzersiz, oturma veya cinsel ilişki gibi bası duyusu ve dokunma ağrının şiddetini arttırmaktadır.
Genital bölge sinir hasarı ve irritasyonu, vajinal mantar enfeksiyonlarına karşı aşırı duyarlılık, pelvik kas spazmları (Kramp şeklindeki kasılmaları), hormonal bozukluklar, cinsel taciz öyküsü, sık antibiyotik kullanımı, kimyasal maddelere karşı gelişen alerjiler ve genetik faktörler yer almaktadır.
Yapılan jinekolojik muayenede çoğunlukla vulva (dış genital alan) normal görünümdedir. Bazen 'inflame' görünüm yani hafif kızarıklık ve şişlik olabilir. Çoğunlukla dokunmayla ağrı ve hassasiyet vardır. Hastların birçoğu çare arayışında doktor doktor gezmek zorunda kalmaktadır. Jinekolog doktorlar, nörologlar, algoloji (ağrı bilimi) uzmanları, fizik tedavi uzmanları, cildiye uzmanları, psikiyatr ve psikologlar hastalara bu noktada destek verir.
Vajina depresyonu olarak adlandırılan bu hastalık için genellikle anestezik jel ve antidepresanlar gibi reçeteli ilaçlar öneriliyor. Acıyı hafifletmek için evde yapacaklarınız ise yüzde yüz pamuklu iç çamaşırı, kokulu hijyen ürünlerinden kaçınmak ve vajina bölgesine soğuk kompresler uygulamak. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nden araştırmacılar, grup terapisinin semptomları hafifletmeye yardımcı olabileceğini söylüyor.