2010 yılında Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışmaya göre yaban mersini tüketmek insülin direncine iyi geliyor. Araştırmanın katılanların yarısı günde 2 kez yaban mersini tozuyla yapılan içeceği (2 bardak kadar yaban mersinine denk geliyor) tükettiler. Diğer yarısı ise tüketmedi. 6 haftanın sonunda yaban mersinli içeceği tüketenlerin insülin hassasiyetlerinin geliştiği gözlemlendi.
Bu mucize besin aynı zamanda bazı yaşlanma etkilerini de yavaşlatabilir. Yaban mersininde bulunan polifenoller 2019'da yapılan bir araştırmaya göre beyin fonksiyonlarını geliştirerek hafızayı güçlendiriyor. Araştırmada 6 hafta boyunca yaban mersini ve üzüm tüketen hafıza problemi yaşayan yetişkinlerin, 6 haftanın sonunda hafıza testlerinde daha başarılı oldukları gözlemlendi.