Editörün Seçtikleri 'Geceleri müzede bir çocuk ağlıyor'

'Geceleri müzede bir çocuk ağlıyor'

13.04.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

'Geceleri müzede bir çocuk ağlıyor'

Geceleri müzede bir çocuk ağlıyor





İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Sidon Kralı Tabnit'e ait mumyadan bir azıdişiyle iki parça deri, DNA testi yapılmak üzere alındı.
Müzede özel bir odada saklanan Tabnit ile yıllardır müzenin deposunda tutulan esrarlı çocuk mumyasını Milliyet görüntüledi. National Geographic televizyonu bir belgesel için aralıkta müzede çekim yaptı. Belgesel kapsamında Kral Tabnit'in dönemindeki hastalıklar, yaşı, hangi millete ait özellikler taşıdığı ve ölüm nedeninin araştırılması için mumyanın bir azıdişi ile derisinden küçük birer parça deri alındı. Analiz ve kan testleri Beyrut Amerikan Üniversitesi'nde, DNA testleri Leipzig veya Oxford Laboratuvarı'nda yapılacak.

İşte 'Kral'ın laneti!
Lübnan sınırındaki Sidon antik kentinde, M.Ö. 6. yüzyılda yaşadığı sanılan Tabnit'in lahtini (altta), Osman Hamdi Bey 1887'de çıkarıp İstanbul'a getirdi. Tabnit'in lahitteki laneti şuydu: "Ey mezarımı bulan kişi, kim olursan ol huzurumu bozma. Ne gümüş, ne altın ne definem var. Mezarımı açarsan nesilden, nesepten mahrum kal ve ölüler arasında yatacak yer bulma."

Arkeoloji Müzesi'ndeki dört mumyadan biri de, sadece 2 yaşlarında bir çocuğa ait. Bu mumya yıllardır depoda. Kime ait olduğu ve müzeye nasıl geldiği belli değil. Ayakları iki bileğinden bağlı olan ve mavi boncuklardan kız olduğu sanılan mumya çocuğun efsanesi de var. Bekçilerin geceleri çocuk ağlaması duyduğu, bu nedenle mumya bölümüne kimsenin yalnız yaklaşmaya cesaret edemediği söyleniyor.



YAŞAM


Çocuk vizöründen sokaktaki hayat!..
Organ nakline 'özeller' el attı
Fevzi Çakmak kaçtı kurtuldu!
Üç polisi biçti
2004'ün annesi sizin anneniz olabilir
'Lanetli Kral Tabnit'in mumyasına DNA testi
Dijital mahkeme
Önce vurdular, sonra yaktılar
DÜNYA HALİ
Hoş geldin Sinan Bebek
Sofra safari
Kısa... kısa...

Yazarlar