Editörün Seçtikleri Geleneksel bir lezzet: Erişte

Geleneksel bir lezzet: Erişte

17.08.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Geleneksel bir lezzet: Erişte

Geleneksel bir lezzet: Erişte


       Börek, ekmek ve tatlı çeşitleriyle dünyanın hamura en çok itibar eden mutfaklarından biri olan Türk mutfağında eriştenin de özel bir yeri var. Özellikle Orta Anadolu’da yaz aylarında hazırlanan ve kurutulduktan sonra kışlık mutfak erzakları arasında konan erişte, büyük küçük herkesin severek yediği bir yemek. Domatesle pilav gibi pişirildiği gibi çorbalara da katılan erişte hamurunun özelliği, içinde yumurta olması.
       Lezzetli bir erişte hamuru hazırlamak için, bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle hamurda kullanılan yumurta miktarı eriştenin lezzeti açısından büyük bir önem taşıyor. Erişteyi kurutup saklayabileceğiniz gibi taze olarak da tüketebilirsiniz. Bu konuda seçim size kalmış. Hamur hazırlarken kişi başına 100 gram un kullanmalısınız. Ve her 100 gram un için de hamura bir yumurta kırmalısınız. Düz pürüzsüz bir hamur açabilmek için, yine her 100 gram una bir tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyin. Tuz serpmeyi de unutmayın. Kıvamında bir hamur hazırlamak için erişte hamurunu yaklaşık 20 dakika yoğurmak gerekiyor. Yoğurmaya başlamadan, büyük bir hamur kabının ortasına, unu boşaltın. Ortasını havuz gibi açarak yumurtaları buraya kırın. Zeytinyağı ve tuzunu ekleyin. Yoğurma işlemine havuzun ortasından, parmaklarınızı kullanarak başlayın. Yumurta ve unu birbirlerine iyice yedirmeye özen gösterin. Önceleri hamur yapışık olabilir, endişelenmeyin. Hamuru çekin ve katlayın. Bu hareketi ara sıra tekrar ederek yoğurma işlemine 20 dakika devam edin. Yoğurma işlemi sırasında, gerekli görürseniz az miktarda un serpin. Bu miktarın, her seferde bir yemek kaşığını geçmemesine dikkat edin. Yoğurma işlemine rahat devam etmek için ara sıra elinizi de unlayabilirsiniz. Yumuşak ve elastik bir hamur elde ettikten sonra, hamuru yuvarlayın. Üzerine örtü örterek 30 dakika dinlendirin. Hamur açmaya başlamadan önce, zemini unlayın. Büyük hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopararak, oklavayla üç milimetre kalınlığında açın. Bu arada, eğer mutfağınız sıcaksa, açılma sırasını bekleyen hamurların üzerine nemli bez örtmeyi ihmal etmeyin. Yoksa hamurlar kuruyabilir. Açtığınız hamurları beş-yedi milimetre eninde ince uzun kesin. Eğer kısa erişte seviyorsanız, uzunluğunu istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz. Erişteyi hemen pişirmeye niyetliyseniz, hamurları yayıp 20 dakika bekletmeyi unutmayın. Bu besleyici, tok tutan ve enerji veren yiyeceği kışa saklamak istiyorsanız, en pratiği fırın tepsisine yayıp, düşük ısıda kuruyuncaya kadar pişirmeniz. Sonra da gelsin pilavlar, çorbalar...

GÜNÜN YEMEĞİ

       4 kişilik / Hazırlama süresi: 30 dk.

       Soslu patlıcan

       Malzemeler: 4 patlıcan,2 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 biber,1 dal taze soğan,1 diş sarımsak,1 çay bardağı zeytinyağı,1 limon

       Hazırlanışı: Patlıcanları közleyin ve saplarını zedelemeden kabuklarını temizleyin. Diğer tarafta rende domates, dövülmüş sarımsak, doğranmış soğan ve salça ile bir sos pişirin. Patlıcanları servis tabağına alın, saplarından ayırmadan boylamasına dilimleyin. İnce kesilmiş biber parçaları ile süsleyin. Üzerine hazırladığınız sosu dökün. Zeytinyağı ve limon suyu da gezdirdikten sonra soğuk veya ılık olarak servis yapın.

GÜNÜN MÖNÜSÜ

      
  • Mantar çorbası
  • Izgara köfte
  • Soslu patlıcan
  • Salata
  • Yazarlar