Sağlık Genç Yaşta Diz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Genç Yaşta Diz Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

11.09.2021 - 14:22 | Son Güncellenme:

Diz ağrıları çağımızda en fazla rastlanılan ağrı çeşitlerinden bir tanesidir. Diz ağrıları hemen hemen her yaştaki kişilerde ortaya çıkabilmektedir. Ancak bu ağrıların sebepleri çocuklarda, gençlerde ya da yaşlılarda farklı şekillerde olmaktadır. Genç yaşta ortaya çıkan diz ağrılarının oluşma sebeplerini sizler için derledik.

Genç Yaşta Diz Ağrısının Sebepleri Nelerdir

Uzun süre oturarak çalışmakta olan, merdivenleri sürekli inip çıkan ya da yoğun bir sportif faaliyete sahip olan 16 ile 40 yaş arasında bulunan genç kişilerin en önemli ortopedik problemlerinden biri, dizin ön ağrısıdır. Her yaşta ve sık sık görülebilen bu ağrı, diz ekleminin baş ağrısı şeklinde de isimlendirilmektedir.

Haberin Devamı

Genç Yaşta Diz Ağrısı Neden Olur?

Diz ekleminde yer alan kemiklerin birbirleri ile uyum sağlayabilmesini ve hareket esnasında zarar görmemesini sağlamakta olan C biçiminde kıkırdaktan meydana gelen iki yastıkçık menisküs şeklinde adlandırılmaktadır. Genç yaşta olan kişilerde ve özellikle de sporcularda en fazla karşılaşılan problemlerin ve diz ağrısı sebeplerinin başında menisküs yaralanmaları gelmektedir.

Dizin ani hareketleri veya dönmeleri sırasında ortaya çıkabilen menisküs yırtıkları temel olarak hareket halinde veya bükme esnasında dizde oluşan ağrı, takılma ya da merdiven inip çıkmada güçlük gibi şikayetlere sebep olmaktadır. Bunun dışında kas yaralanmaları ya da darbe alınması da genç yaşta ortaya çıkan diz ağrısının nedenleri arasında sayılabilmektedir.

Haberin Devamı

Genç Yaşta Görülen Diz Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Menisküsler kapsamında yaralanmalar artroskopi adı verilen bir yöntem ile kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Artroskopide kurşun kalemin inceliğinde olan bir alete yerleştirilmiş küçük bir lens ve bununla birlikte aydınlatma sistemi ile 4,5 mm ebadında açılmakta olan deliklerden diz ekleminin içi kapsamlı bir biçimde görülebilmektedir. Böylece menisküsler ve dolayısı ile diz ağrısı sorunu tedavi edilebilmektedir.

Yazarlar