Editörün Seçtikleri Gölette GAS mucizesi

Gölette GAS mucizesi

14.05.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gölette GAS mucizesi

Gölette GAS mucizesi

       DİYARBAKIR'da elbette "uyanan ve uyandırmak isteyen bilinçli kadınlar"da bulunuyor. İşte böyle 12 kadın KAMER adlı bir kadın merkezi kurmuş. İçlerinde ev kadınlarının da bulunduğu bu merkezin amacı kadınlara yönelik şiddete karşı çıkmak. 19 ilde 615 kadınla başbaşa görüşmüşler ve kadınların çoğunun aile içi şiddete uğradıklarını ve haklarından haberdar olmadıklarını saptamışlar. Özlem Öztürk, kadınların yaşadıklarını bir kader olarak algıladıklarını ve bu yüzden karşı çıkmadıklarını söylüyor. Şimdi bu merkezden haberdan olan kadınlar geliyorlar, konuşuyorlar ve Nebahat Akkoç'un söylediğine göre yavaş yavaş bilinçlenip değişiyorlar. Kadınlar, "tamam, anladık, bu kaderim değil ama ne yapayım" sorusuna cevap arıyorlar. Boşanma töre olarak yasak ve büyük ayıp. Bu görüşmeler sonucu işe giren kadınlar olmuş, bazı davalar açılmış, kadınlar değişmeye başlamış. Bu merkeze gelen kadınlar çok yoğun şiddete maruz kalanlar. Eve kapatılmak, çalıştırılmamak, engellenmek şiddet değil, kıskançlık olarak yorumlanıyor. Kadın merkezi'ne en son Holanda Elçiliği maddi yardımda bulunmuş, şimdilik bununla yetiniyorlar.

       Diyarbakır'da keyfi ve keyifsizliği birlikte yaşıyorsunuz. Abdullah ve Bahri İleri kardeşlerin göletindeki aynalı sazanlara elimle yemek yediriyorum. İlk kez böyle birşey yaşıyorum. Elimdeki ekmek parçasını yiyen, arada bir de parmaklarımı ısıran, onlarca kedi gibi sazan balığı var. Küçüğü 810 büyüğü ikibuçuk milyon metrekarelik gölette yılda 30 bin ton balık üretiliyor. Bunları işleyip,fümeleyip ihraç ediyorlar. 48 hanelik köyü satın almışlar, evleri onarmışlar, kalorifer bağlamışlar, şimdi hepsi işçi. Koskocaman modern binalarında tam ikibin kişi çalışıyor.
       İşte acısıyla tatlısıyla, bir günlük Diyarbakır izlenimleri...
       "Bugüne kadar neredeydiniz" sorusunu bırakalım, bundan sonra yapılacakları düşünelim ve destekleyelim... İş yatırımlarından sonra belki de sıra hızla eğitim yatırımlarına gelir de o çocuklar, o kadınlar gün gelir kurtulur.

Yazarlar