Editörün Seçtikleri Güney yarımkürede cehennem sıcağı

Güney yarımkürede cehennem sıcağı

09.01.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Güney yarımkürede cehennem sıcağı

Güney yarımkürede cehennem sıcağı




Yüzde 24'ü yok olacak
KÜRESEL ısınma böyle giderse 2050 yılına kadar hayvan ve bitki türlerinin dörtte birinin yok olmasına neden olacak. Nature dergisinde dün yayımlanan ve bugüne dek yapılan en kapsamlı araştırmaya göre, bir milyondan fazla canlı türünün ortadan kalkması, "dinozorlardan beri en büyük kitlesel yok oluş" anlamına geliyor. Bilim adamları Avrupa, Güney Afrika, Avustralya, Brezilya, Meksika ve Kosta Rika'da yürüttüğü araştırmada 1103 bitki, memeli, kuş, sürüngen, kelebek ve böcek türü üzerinde çalıştı.

'Yeşil teknoloji'ye geçiş
ARAŞTIRMADA, karbondioksit gibi emisyon gazları yüzünden 50 yıl içinde küresel sıcaklığın 1.5 - 5.8 derece yükseleceği projeksiyonu yapılarak, yeryüzünde yaşayan tüm türlerin ortalama yüzde 24'ünün yok olacağı sonucuna varıldı. Thomas, yeşil teknolojilere "derhal" geçiş ve karbondioksitin aktif şekilde azaltılmasıyla ekolojik felaketin önüne geçileceğini söyledi. Küresel ısınma, türlerin çoğunu kutuplara ya da dağların yüksek kesimlerine sürükleyecek, ancak bunu yapabilecek durumda olmayanlar yok olacak.

Kuzey yarımkürede Türkiye'yi de etkisi altına alan aşığı soğuklar ve şiddetli kış hüküm sürerken, güney yarımkürede aşırı sıcaklar hayvanları bile bezdirdi. Avustralya'da bu kıtaya özgü keseli hayvanlardan kangurular bazı yerlerde 50 dereceye çıkan aşırı sıcak hava ve kuraklık yüzünden yeni doğan yavrularını terk etmeye başladı. Queensland'de susuzluktan kavrulan kanguruların kol ve bacaklarını yaladıkları görüldü. Gunnedah bölgesinde gölgelik ve su arayan hayvanların yerleşim alanlarına akın ettiğini, evlerin havuzlarında sık sık koala görüldüğü belirtildi.



YAŞAM


Eski yüz güzelinin esrarengiz ölümü
KIYAMET ALAMETİ
Mutluluğun bedeli
'Oyuncak' dayağı hastanelik etti
Bu doğum gününü hiç unutamayacak!
Diyet yerine sağlıklı yemek

Yazarlar