Aile Hamile olabileceğinizi gösteren 11 işaret

Hamile olabileceğinizi gösteren 11 işaret

19.01.2018 - 17:14 | Son Güncellenme:

Hamileliğin başlangıcından itibaren hormonların salgılanması ile birlikte vücutta birçok değişiklik ortaya çıkar. Vücuttaki bu değişimleri takip ederek hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Hamile olabileceğinizi gösteren 11 işaret

Erken hamilelik nedir?

Haberin Devamı

Erken hamilelik, yumurtanın döllenmesiyle başlayan ilk haftaları kapsar. Bu ilk haftalarda hormonların yükselmesiyle bazı belirtiler oluşabilir ancak hamilelik tam olarak anlaşılamayabilir.

Hamilelikte ne gibi değişimler olur?

Hamileliğin ilk haftalarında hormonların yükselmeye başlaması ile birlikte vücutta birçok değişim ortaya çıkar. Yumurta döllenmeye başladığı andan itibaren gebelik oluşmaya başlar ve vücut hCG hormonu salgılamaya başlar. hCG hormonu normalde kanda ve idrarda az miktarda bulunur ancak hamilelik döneminde kan ve idrarda bu hormon yükselir. Gebelik testiyle %99 güvenilirlik oranıyla hamile olup olmadığınızı anlayabilirsiniz.

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Hamilelik belirtileri kişiden kişiye farklılıklar gösterse de herkeste görülebilen kesinleşmiş bazı belirtiler vardır.

Haberin Devamı

•Adet gecikmesi

Adetiniz gecktiyse, gebe olma ihtimaliniz olabilir. Adet kanınız normaldekinden daha açık renkteyse yine gebe olma ihtimaliniz vardır.

•Sancı

Erken hamilelik belirtileri arasında adet sancılarına benzeyen sancılar vardır. Mide bulantısı ve iştah kaybıda oluşabilir. Ayrıca sütümsü kıvamda akıntılarda oluşabilir.

•Baş ağrısı

Gebe kalındıktan 3 hafta sonra progesteron ve östrojen hormonlarındaki artışa bağlı olarak mide bulantısı ve baş ağrısı ortaya çıkabilir. Ayrıca ilk 6 ile 12 gün boyunca implantasyon kanaması görülebilir.

•Göğüslerde hassasiyet

Hamileliğin ilk haftalarında göğüslerde şişkinlik ve ağrı oluşabilir. Ayrıca göğüsler dokunulamayacak kadar hassaslaşabilir.

•Mide bulantısı

Hamileliğin başlangıcından itibaren yükselen ve değişen hormon düzeylerinden dolayı birçok fiziksel ve kimyasal değişim oluşabilir. Bu değişimler mide bulantısına sebep olabilir. Genellikle sabahları oluşan bu bulantı her kadında farklı şiddetlerde ortaya çıkabilir.

•Yorgunluk

Hamilelikle birlikte yükselen hormon düzeyleri, vücudun çabuk yorulmasına ve halsizleşmeye sebep olabilir.

•İştahta değişimler

Hamileliğin ortaya çıkması ile birlikte bazı kişilerde iştah artışı görülmekle birlikte bazı kişilerde iştah kaybı oluşabilir.

Haberin Devamı

•Kokuda hassasiyet

Hamilelik belirtilerinin içinde en çok görüleni ise kokulara karşı aşırı hassasiyet oluşmasıdır. Bu durum sık sık mide bulantılarına sebep olabilir.

•Kabızlık

Hamilelik başlangıcı itibariyle progesteron seviyesinin yükselmesi ile birlikte iç organlardaki besin akışı yavaşlar. Bu durum kabızlığa yol açabilir.

•Sık idrara çıkmak

Mesane yerinin daralmasıyla birlikte sık sık idrara çıkma görülebilir.

•Duygu değişiklikleri

Hamileliğin ortaya çıkması ile birlikte yükselen hormonlar nedeniyle ruhsal durumlarda değişiklikler gözlemlenebilir. Bu durum özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde sıklıkla yaşanabilir.

Yukarıda sayılan belirtilerin hepsine sahip olsanız bilehamilelikdurumunu anlamanın en güvenilir yolu eczaneden alacağınız bir gebelik testi ve ardından hastanede yaptıracağınız kan testidir.

Yazarlar