Sağlık Hangi Sebzelerde Protein Bulunur? İşte Protein İçeren Sebzeler

Hangi Sebzelerde Protein Bulunur? İşte Protein İçeren Sebzeler

03.11.2021 - 01:36 | Son Güncellenme:

Protein, insan vücudunun en temel ve ana fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için çok önemli ve gerekli bir yapıdır. Protein, hayvansal gıdalardan alınabileceği gibi kimi zaman meyve ve sebzelerden de alınabilir. Gün içinde yorulan vücut, belirli oranda bazı besin ögelerine gereksinim duyar. Hangi sebzelerde protein bulunur sizler için derledik.

Hangi Sebzelerde Protein Bulunur İşte Protein İçeren Sebzeler

Vücudun zinde kalmasını ve Bağışıklığın güçlenmesini sağlayan besin ögelerinden birisi de proteinlerdir. Protein sadece vücudun temel fonksiyonlarını yerine getirmekle kalmaz aynı zamanda vücudun ihtiyaç duyduğu enerjinin de 'ini de karşılar.

Hangi Sebzelerde Protein Bulunur?

Tükettiğimiz protein içerikli besinler, hücre gelişimi ve onarımı için büyük rol oynar. Protein, vücut fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyulan en önemli makro besinler arasında yer alır. Proteinler, aminoasitlerden meydana gelir ve 20 farklı aminoasidin 12 tanesi ise, vücut yolu ile üretilebilirken 8 tanesinin ise, besinler yardımı ile vücuda alınması gerekir.

Özellikle de yeşil yapraklı sebzelerin içinde bol miktarda protein yer alır. Bu nedenle de vejeteryan beslenme stilini tercih eden ve hayvansal gıdalardan uzak duran kişiler, protein içeren besinleri rahatlıkla tercih edebilir. Özellikle de vegan beslenen ya da et ve süt ürünleri tüketmeyen kişilerin protein ihtiyaçlarını protein oranı yüksek meyvelerden ve bakliyat karşılarlar. Yüksek miktarda protein içeren meyveler ise şunlardır; kivi, böğürtlen, avakado, kayısı, şeftali, kavun, portakal ve muz meyvelerdir.

İşte Protein İçeren Sebzeler

Hayvansal gıdalarda olduğu gibi pek çok sebze ve meyvenin içinde de yüksek miktarda protein yer alır. Bu proteinler, vücudun sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlar. Et ve et ürünleri protein ihtiyacını karşılama konusunda sebzelere göre çok daha kolay bir yol olarak görülür. Ama et endüstrisinin geldiği nokta nedeni ile et tüketiminin ve küresel ısınmanın insan vücudunda ortaya çıkarttığı sonuçlar nedeni ile günümüzde insanlar bitkisel proteinleri daha tercih etmeye başladı. Bol miktarda protein içeren sebzeler ise şunlardır;

Haberin Devamı

Kinoa

Bezelye

Brokoli

Brüksel lahanası

Pişmiş ıspanak

Fasulye

Yulaf

Çiğ badem

Yer fıstığı

Kabak çekirdeği

Ispanak

Kuşkonmaz

Kayısı

Şeftali

Mercimek

Chia tohumu

Karabuğday

Yazarlar