Sağlık Hipertermi Nedir? Hipertermi (Sıcak Çarpması) Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hipertermi Nedir? Hipertermi (Sıcak Çarpması) Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

07.09.2021 - 14:13 | Son Güncellenme:

Hipertermi birçok kişinin yaşayabileceği sağlık sorunlarından biridir. Her ne kadar önemsenmeyen bir hastalık olsa da birçok kişi bu hastalık hakkında araştırmalar yapıyor. Hiperterminin gösterdiği belirtilerde merak edilen konulardan biridir. Hipertermi nedir? Hipertermi (sıcak çarpması) belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hipertermi Nedir Hipertermi (Sıcak Çarpması) Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

Hipertermi, insanların çok sıcak ısıya maruz kalmasıyla ortaya çıkan bir sağlık sorunudur.

Haberin Devamı

Hipertermi Nedir?

Sıcak çarpması olarak bilinen hipertermi, genellikle yüksek sıcağa maruz kalındığında ortaya çıkıyor. Uzun süre güneş karşısında kalan kişilerde hipertermi görülebiliyor. Yüksek ısıdan dolayı yaşanabilecek sağlık problemlerinden birisi hipertermidir. Hipertermi genellikle vücut sıcaklığının 40 derece üzerine çıkması durumunda meydana geliyor. Sıcak çarpması mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

Tedavi edilmemesi durumunda bireyin beynine ve kalbine çok zarar verebilir. Tedavinin gecikmesi kişilerin üzerinde hayati bir risk oluşturacaktır. Etkileri oldukça fazla olan bu sağlık sorununun, hızlı tedavi edilmesi çok önemlidir.

Sıcaktan dolayı terleme yaşanması durumunda yeterli miktarda su alınması gerekir. Su alınmadığı zamanlarda vücut sıcaklığında artış olacaktır. Bu durumda da kişilerde hipertermi görülür. Normal durumlarda her birey hipertermi yaşayabilir. Özellikle sıcak yaz aylarında güneşlenen bazı kişiler hipertermi yaşayabilir.

Haberin Devamı

Kişiler aşırı sıcağa maruz kaldığında her zaman hipertermi yaşamayabilir. Fakat sıcaklığın yükselmesiyle bu durum insanlarda görülebiliyor. Özellikle yaşlı kişilerin çok ısıya maruz kalması durumunda merkezi sinir sistemleri bozulabiliyor. İnsan vücudunda yeterli miktarda su bulunmaması durumunda hipertermi olasılığı çok yüksektir.

Hipertermi (Sıcak Çarpması) Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sıcak çarpması yaşanması durumunda, vücut ısısı çok yükselir ve yüksek ateşe neden olur. Kişilerde farklı semptomlarda görülebiliyor. Sıcak çarpması sonrasında vücut ısının hızlı yükselmesi ve düşürülememesi kalıcı hasarlara yol açabiliyor. Özellikle beyin gibi ciddi organlarda büyük hasarlar oluşabiliyor. Sıcak çarpmasına karşı acil bir tedavi yöntemi uygulanması gerekiyor. Devam etmesi durumunda ölümcül olabiliyor.

Sıcak çarpması yaşayan kişilerde genellikle mide bulantıları ve baş ağrıları görülüyor. Bu belirtilerin şiddetlenmesi durumunda uzman doktorlara başvurmak gerekiyor. Yüksek ateş bilindiği üzere ölümcül olabiliyor. Sıcak çarpması yaşayan kişiler güneşin olmadığı serin bir bölgeye götürülmelidir. Özellikle soğuk kompres ve ateş düşürücü ilaçlarla hastanın normale dönmesi sağlanıyor.

Yazarlar