Genel Sağlık Horlama sorunu için kesin çözüm var mı? İşte kurtulmanın yolu

Horlama sorunu için kesin çözüm var mı? İşte kurtulmanın yolu

27.04.2022 - 17:07 | Son Güncellenme:

Horlama problemi, kişinin uyku kalitesini düşürerek kendisine ve çevresindekilere rahatsızlık veren sağlık problemlerinden biri. Peki bu sorunun giderilmesi mümkün mü? Merak edilen soruları Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ozan Seymen Sezen cevapladı.

Horlama sorunu için kesin çözüm var mı İşte kurtulmanın yolu

Genetik yapı, kilo alımı, yaşlanma, tütün ürünleri kullanımı, hormonal değişimler, mide rahatsızlıkları ve ilaç kullanımı gibi nedenler horlamaya yol açabiliyor. Ancak bu durumu yaşayanların yüzde 15-20’si kadarının horlama probleminin burundan kaynaklı olduğu biliniyor. 

Haberin Devamı

İdeal kilonun üstündeki erkekler daha çok horluyor

Erişkinlerin yüzde 45’i ara sıra,yüzde 30’u ise devamlı olarak horluyor. Özellikle erkeklerin, kadınlardan daha çok horladığı da ifade ediliyor. İdealin üzerinde kiloya sahip olan erkekler daha çok horluyor ve yaşlarının ilerlemesi ile birlikte bu problem daha da büyüyor. Bu nedenle horlama sorununu yenmek için atılması gereken ilk adımların kiloluysanız kilo vermek, kullanıyorsanız tütün ve tütün ürünlerini bırakmak olduğunu unutmayın.

Horlama sorunu için kesin çözüm var mı İşte kurtulmanın yolu

'Direkt ameliyata yönlendirmek doğru değil'

Burun tıkanıklığı, horlamayı yaratan kaynaklar arasında gösterilebilir. Burun tıkanıklığını gidererek horlama problemini ortadan kaldırmak amacıyla, ilaç kullanımı veya cerrahi operasyon gerekebilir. Ancak bazı durumlarda bu ameliyat bile sorunu çözmeyebilir. Bu aşamada, boğazda veya dil kökünde bir problem olup olmadığı araştırılır. İşte bu sebeplerle horlama problemi yaşayan hastanın direkt ameliyata yönlendirilmesi doğru olmayacaktır.

Haberin Devamı

Uyku apnesini hafife almayın!

Kişilere yapılan uyku testi ile 'uyku apnesi' yani 'polisomnografi' tanısı kolaylıkla konabilir. Bu kişiler kalitesiz uyku durumu nedeniyle geceleri uykularını alamazlar ve gündüz uykululuk sebebiyle iş ve trafik kazalarına daha müsait hale gelirler. 

Uyku apnesi problemini yaşayan hastalarda kalp, tansiyon, şeker, damar tıkanıklığı gibi hastalıklara daha fazla rastlanır. Bu nedenlerle horlama sorununu, uyku apnesinin sinyali olarak algılamak ve ciddiye almak şart. Tedavisini kesinlikle geciktirmemek gerekiyor.

Yazarlar