Sağlık Hücre Nedir? Hücrenin Görevleri, Yapısı Ve Şekli Hakkında Her Şey...

Hücre Nedir? Hücrenin Görevleri, Yapısı Ve Şekli Hakkında Her Şey...

13.03.2021 - 11:40 | Son Güncellenme:

Hücre, canlı vücudunun en küçük yapı taşıdır. Pek çok hayati olayın gerçekleşmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple hücre insanlar tarafından merak edilen bir konudur. Hücre nedir? Hücrenin görevleri, yapısı ve şekli hakkında bilgileri derledik.

Hücre Nedir Hücrenin Görevleri, Yapısı Ve Şekli Hakkında Her Şey...

Tüm canlılarda bulunan hücrelerde hücre zarı, sitoplazma ile birlikte DNA bulunur. DNA canlıların genetik materyalinin ismidir. Tüm genetik şifrelerimiz DNA içerisinde yer almaktadır. 

Haberin Devamı

 Hücre Nedir?

 Hücreler genel itibari ile ikiye ayrılmaktadır. Bunlar;

Ökaryot Hücreler

Prokaryot Hücreler

Ökaryot hücreler içinde, hücrenin beyni konumunda olan bir adet çekirdek vardır. Bu hücreler hayvanlar ile bitkilerin temel yapı birimidir. Prokaryot hücreler ise, herhangi bir çekirdeği bulunmaz. Bununla birlikte organelleri de zarla kaplı değildir. Bu hücreler, tek hücreli canlıların hücre biçimleridir. Örnek verecek olursak, bakteriler prokaryot hücre yapısına sahiptir.

 Hücrenin Görevleri, Yapısı ve Şekli 

 Hücrenin ilk bulunma yılları 1665 yılıdır. Bu dönemde Robert Hook isimli bir bilim adamı kendi icat etmiş olduğu mikroskop sayesinde hücreyi bulmuştur. Şişe mantarından almış olduğu bir parçayı inceleyen Hook sonrasında odacıklı yapılar görmüştür ve bu yapılara sonrasında hücre ismini vermiştir. 

Haberin Devamı

Hücrelerde genel olarak 3 genel yapı vardır. Bunlar;

Hücre Zarı

Sitoplazma

Çekirdektir.

Hücre Zarı Nedir?

 Hücreyi çevreleyen zarın ismidir. Bütün hücrelerde bir hücre zarı vardır. Bitki hücrelerinde ise zar ile birlikte bir çeper de bulunmaktadır. Şekli mozaik görünümündedir. Seçici geçirgen olması sebebi ile hücre içine faydalı maddelerin girmesini sağlamaktadır. Esnek olması nedeni ile hücrenin içinde bulunan sıvı miktarına bağlı olarak genişleyebilir ya da daralabilir. 

 Sitoplazma Nedir?

 Hücre zarı ile çekirdek arasındaki akışkan sıvı sitoplazma olarak isimlendirilmektedir. Bu sıvının %90'lık bir kısmını su oluşturur. 'luk kısım ise çeşitli madensel tuzlar, vitaminler, yağlar ve karbonhidratlardan meydana gelmektedir.

 Sitoplazma içerisinde organeller yer alır. Sitoplazma su içerisinde herhangi bir çözünme göstermemektedir. Kolloidal yapısı sebebi ile de zardan geçişi mümkün değildir. 

Sitoplazma içerisinde bulunan organeller şu şekildedir;

Endoplazmik Retikulum

Mitokondri

Lizozom

Koful

Pinositoz Cebi

Ribozom

Sentriyollar

Çekirdek Nedir?

 Çekirdek, en basit ifade ile hücrenin beynidir. Tüm hücrelerin çekirdekleri vardır. Eğer bir hücreyi ortadan ikiye ayırırsak, çekirdeğin olmadığı bölümün öldüğü görülecektir. Çekirdeğin etrafında, çekirdek zarı denen kısım bulunmaktadır. Hücrenin bölünme olayını yöneten de yine çekirdektir.

Haberin Devamı

 Hücrelerin çoğunda çekirdeğin içinde çekirdekçik kısmı da bulunur. Bazı hücrelerde ise birden fazla çekirdekçik görülebilir. Çekirdekçik görevi hücrede DNA ve RNA sentezinin yapılmasını sağlamaktır.

Yazarlar