Haberin Devamı

Yurt dışındaki bazı haberleri okurken, kendimi bambaşka bir dünyada yaşıyormuş gibi hissediyorum! Bazen gündemlerimiz o kadar farklı oluyorki, aynı dünyaya ait olmamız mümkün değil gibi geliyor. Mesela; Amerika’da şu aralar gündemde Kate Hudson’ın yeni doğan bebeğini cinsiyetsiz yetiştirmesi var. Bizim ülkemizin gündemiyle karşılaştırınca ne kadar uç değil mi?
CİNSİYETSİZ ÇOCUKLARPeki cinsiyetsiz çocuk yetiştirmek nedir? Yurt dışında popüler olan bu ebeveynlik tarzına; gender-neutral parenting deniyor. Özellikle Amerika’da pek çok aile, artık çocuklarını böyle yetiştiriyor. Hatta bu akımdan dolayı, oradaki bazı eyaletlerde çocukların doğum sertifikasına kız ya da erkek yerine X yazma opsiyonu bile eklendi.
Çocuğunu böyle yetiştiren aileler, bebeklerine, “kızım” ya da “oğlum” demiyor. Odalarına hem kızların hem de erkeklerin oynayabileceği kıyafet ve oyuncaklar alınıyor. Çocuk barbie bebek mi oynayacak, arabayla mı? Okula giderken, Superman mi olacak Elsa mı? Kendi karar veriyor. Karışmak, “Sen erkeksin, prenses kıyafeti giyme!” demek yok. Çocuk, kafasına pembe toka da takabilir, tütü de giyebilir. Çocuklar büyürken yaptıkları seçimler doğrultusunda hangi cinsiyete yakın olduklarını kendileri seçiyor. Seçmek istemiyorsa, o da kabul, kendini kadın ya da erkek kategorisine koymadan hayatına devam ediyor. (İsveç’te sözlüğe kendini iki cinsiyete de ait hissetmeyen bireyler için ‘hen’ kelimesi eklenmişti.)
Cinsiyetsiz çocuk yetiştirmenin bir diğer önemli kuralı, çocuklara örnek olmak.
Anne-baba evin içinde cinsiyetçi klişeleri uygulamıyor. Yemekleri anne yapıp, çöpleri baba dışarı çıkartmıyor mesela, her şey birlikte yapılıyor. Çocukların cinsiyetsiz yetişme akımını kimi uzman çok destekliyor. Miniklerin daha özgür olmasını ve cinsiyet kategorilerine bağlı olmadan seçim yapabilmesini sağladığını söylüyor. Kimi uzman ise çocuklarda kafa karışıklığı ve kaybolma hissi yaratacağını söylüyor.
Kate Hudson dışında, Adele, Angelina Jolie&Brad Pitt, Bryce Dallas Howard ve Will Smith gibi ünlüler de çocuklarını cinsiyetsiz yetiştiriyor.
Yaklaşım radikal
Çocukların cinsiyet ayrımı yapmadan büyümesini sonuna kadar destekleyen bir anneyim. Bu konuda oldukça da açık fikirliyim ancak bu yaklaşım, bana bile biraz radikal geldi.
Ancak çocuklarımızı cinsiyetçi yetiştirmemek için neler yapabiliriz, araştırdım. Buyurun benim aklıma yatan bulgular:
Kız çocukları her zaman güzel ve kibar, erkekler ise cesur ve güçlü olmak zorunda değildir. Çocuklarınızı bu mesajlarla kodlamayın.
Onlara doğru kitaplar seçin. Okuduğunuz kitaplardaki kahramanlar hep erkek olmasın.
Miniklerin yanında cinsiyetçi şakalar yapılırsa, o şakaya dikkat çekin. Bu konuda görüşlerini alın ve konuşun. Normal olmadığını anlatın.
Evde yardım edilecek işleri cinsiyete göre ayrım yaparak bölmeyin.
Oğlunuza yaşı geldiğinde yemek yapmayı, bulaşık ve çamaşır yıkmayı öğretin.
Kızınız kendi valizini kendi taşıyabilsin. Elini taşın altında koymaktan korkmasın.
Oğullarınıza:
“Kızlara iyi davran, onlar narin olur”
“Pembe kız rengidir”
“Kızlarla oynama”
“Sen erkeksin, güçlü olman lazım” gibi ayrımcılığı destekleyen cümleler kurmayın.