Sağlık İdrar Kaçırmak Nedir, İdrar Tutamama Neden Olur? İdrar Tutamamak Nasıl Engellenir?

İdrar Kaçırmak Nedir, İdrar Tutamama Neden Olur? İdrar Tutamamak Nasıl Engellenir?

04.03.2021 - 13:19 | Son Güncellenme:

İdrar kaçırma özellikle ileriki yaştaki erkek ve kadınlarda görülen bir rahatsızlık türüdür. Mesane içerisinde idrar bir süre bekler, ancak bu bekleme süresi içerisinde idrarın direkt olarak çıkması idrar tutamama olarak bilinmektedir. İdrar kaçırmak tamamen istemsiz ve kontrolsüz bir biçimde gerçekleşen bir durumdur. Sizler için idrar tutamama hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

İdrar Kaçırmak Nedir, İdrar Tutamama Neden Olur İdrar Tutamamak Nasıl Engellenir

İdrar kaçırma, kişilerin hayat konforunu bozan ve problem çıkaran bir rahatsızlık türüdür. 

Haberin Devamı

İdrar Kaçırmak Nedir?

Mesane içerisi böbreklerimizden gelen idrarın ve benzeri sıvıların biriktiği alan olarak bilinmektedir. Genel olarak kişiler tarafından mesane bölümünü idrar kesesi veya idrar torbası olarak bilinmektedir. Mesane etrafında yer alan adalelerinin kasılması ve hafiflemesi hem o bölgedeki kasları kontrol eder hem de işlevini gerçekleştirmeye çalışır. Bu olay genel olarak beyin tarafından idare edilmektedir. Mesane bölgesi idrar doldukça esner, zaman içerisinde de genişler.

Mesanenin alt bölümde yer alan adaleler kesenin ağzının kapalı vaziyette kalmasını sağlar. Mesaneden sonra üretra adı verilen bir kanal bulunmaktadır. Üretranın kontrolü ve düzenlenmesi ise tamamen hormonlar tarafından yapılmaktadır. İdrar kaçırma tamamen kişinin kontrolü dışında gerçekleşen bir durumdur. Her yaşta olabilecek olan bu rahatsızlık özellikle ileri yaşlarda daha çok görülmektedir. İdrar kaçırma bireylerin hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Haberin Devamı

İdrar Tutamama Neden Olur?

İdrar kaçırma genel olarak ileriki yaşlarda kasların zayıflaması sonucunda oluşmaktadır. Ancak bazı durumlar, idrar kaçırmayı erken olarak tetiklemektedir. İdrar kaçırma sebepleri ise şu şekildedir;

  • Obezite, aşırı kilo alımı ve insülin direnci.
  • İlerleyen yaş ve kas zayıflaması.
  • İdrar torbası sarkması.
  • Genetik yapı veya yatkınlık.
  • Kabızlık ve sistit. 
  • Vajinal enfeksiyonlar, vajinal hastalıklar veya rahim kanseri.
  • İdrar yollarında ve böbrekte taş, kum dökme veya kronik böbrek problemleri.

İdrar Tutamamak Nasıl Engellenir?

Hastada fazla kilo olması durumunda kişilere perhiz verilir ve özel bir egzersiz programı ile zayıflaması sağlanır. Bu sayede kişi özellikle şeker, kilo ve obezite gibi hastalıklarından arınarak idrar kaçırma sorununa da çözüm bulmuş olur. Neden kabızlık ise özel bir yemek listesi hazırlanır ve ilaç ile tedavi başlar. Kişinin şeker hastası olması durumunda ise kişilerin kullandığı ilaçlar kontrol edilir ve gerekli görülmesi durumunda ek ilaçlar takviye edilir.

Alkol problemi yüzünden idrar kaçırması durumunda ise kişi özel bir tedaviye alınır ve ek ilaçlar verilir. Eğer kişilerin kaslarında bir problem var ise ekstra aktivite verilerek kaslar güçlendirilir. Kişilerin aşırı bir şekilde idrar kaçırma problemi olması durumunda mutlaka uzman bir hekim tarafından görüş almaları gerekmektedir. 

Yazarlar