2007 yılında sonraki on yılda büyük işler yapacak bir birlikteliğin ilk adımı atıldı. yaşları 16 ile 22 arasında değişen gençlerden oluşan yüz müzisyenlik bir orkestra kuruldu. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TGFO) adını taşıyan ve Şef Cem Mansur'un yönettiği bu ekip geçen on yılda birçok konsere ve başırılı işe imza attı.

Avrupa'nın birçok önemli konser mekanında maharetlerini sergileyen bu gençler dün akşam da Zorlu PSM'de salonu dolduran yüzlerce izleyici karşı yaklaşık üç saatlik bir klasik müzik zevki yaşattı. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre klasik müzik dinleme eğilimi ülkemizde %10'lar seviyesinde. TGFO biraz da bu durumu tersine çevirme hedefinde.

Haberin Devamı

Sabancı Vakfı'nın da desteklediği orkestra Avrupa'da olduğu kadar ülke içinde de konserlere imza atıyor. İnternet üzerinden yayınladıkları videolarda çarşı pazarda vatandaşlarla gerçekleştirdikleri klasik müzik sohbetleri ve sokakta canlı performansları, son dönemde izlediğim en keyif verici videolar oldu. Özellikle "Mozart ne arar pazarda?" videolarını izlemenizi tavsiye ederim. Klasik müzik zaten, telefon melodimiz, haber bülteni jenerik müziği, sevdiğimiz filmler ve daha birçok anımızda farkında olmadan hayatımızın içinde. Video boyunca insanlar da besteleri dinleyerek bunu fark ediyor.

Avrupa Turnesi öncesi İstanbul konseri

İstanbul gibi bir şehirde yaşamak elbette beraberinde her müzik türü için çok sayıda konseri izleme fırsatı anlamına geliyor. Ancak bilhassa klasik müziği başka kentlere de erişimi için bu tarz oluşumların önemi çok büyük. Dün geceki konser sırasında düşündüğüm şeylerden biri, sahnede o güzel gençlerin arasında olmaktı. Çaykovski'nin Keman Konçertosu'nu çaldıkları andaki o coşkularına oturduğum yerden karşılık verebildim sadece.

TGFO, yakında bir Avrupa turnesine daha çıkıyor. Almanya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya'yı kapsayan bu turne boyunca Berlin, Prag ve Verona gibi şehirlerde çalacak olan TGFO'ya şimdiden yürekten başarılar.