Sağlık İmpetigo Nedir, Neden Olur? İmpetigo Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmpetigo Nedir, Neden Olur? İmpetigo Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 00:48 | Son Güncellenme:

Bakteri cinsi mikroplar nedeni ile ortaya çıkan impetigo, çok sık görülen bir deri enfeksiyonudur. Hastalığı ortaya çıkaran bakteriler ise, staphylococcus aureus ya da streptococcus pyogenes veya ikisi birdendir. Genellikle derinin el ve yüz gibi dışa dönük bölgelerinde ortaya çıkan kabuklu yaralar ile kendini belli eder. İmpetigo nedir, neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar...

İmpetigo Nedir, Neden Olur İmpetigo Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Yapılır

İmpetigo, çocuklarda çok sık görülen bir hastalıktır. Bu hastalık, staphylococcus aureus ya da streptococcus pyogenes bakterilerinin neden olduğu yaygın ve bulaşıcı bir cilt enfeksiyonuna verilen bir isimdir.

Haberin Devamı

İmpetigo Neden Olur?

İmpetigo, daha çok çocuklarda görülen bir cilt enfeksiyonudur. Bu hastalık, staphylococcus aureus veya streptococcus pyogenes adı verilen bakterilerinin nedeni ile meydana gelen bir cilt enfeksiyonudur. 

İmpetigo genellikle yüzde, özellikle ellerde, ayaklarda, burnunda ve ağız çevresinde kırmızı yaralar şeklinde ortaya çıkar. Eğer impetigo stafilokok bakterisinden kaynaklı olarak ortaya çıkıyorsa (büllöz impetigo) enfeksiyon, içi berrak sıvı ile dolu kabarcıklara yol açabilir. Bu yaralar, kolaylıkla açılabilir ve bal rengi kabukları vardır ve parlak bir açık yara şeklinde ortaya çıkar. 

İmpetigo Belirtileri Nelerdir?

İmpetigo içi su dolu ve patlayan kabarcıklar nedeni ile kabuk bağlaması şeklinde ortaya çıkar

Haberin Devamı

Çarpma, sürtünme, vurma, düşme gibi küçük bir travma sonrasında ortaya çıkan içi sıvı dolu kabarcıklar ile meydana gelir.

Kabukların rengi ise, mikrobu cinsine göre değişiklik gösterebilir. Bazıları bal renginde olurken bazıları ise, kahve ve kırmızı renktedir.

İmpetigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

İmpetigo tedavisi, merhemler ve antibiyotik ilaçlarla yapılır. Bu tedavi ile çok kısa bir süre içinde iyileşme sağlanabilir. İmpetigonun bulaşıcı olduğu için dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle ellerin temiz olmasına dikkat etmek gerekir. Kullanılan havlu gibi özel eşyaların ayrı tutulması gerekir.

Yazarlar