Yaşam İSKİ dehşeti!

İSKİ dehşeti!

19.03.2008 - 00:59 | Son Güncellenme:

Gaziosmanpaşa’da çalışma yapan İSKİ ekipleri bir faciaya neden oldu. Kazı yapan ekipler doğalgaz borusunu deldi. Mahalle savaş alanına döndü. Müteahhit firmanın 4 yetkilisiyle kepçe operatörü gözaltında

İSKİ dehşeti

Gaziosmanpaşa’da İSKİ’nin kanal işini yürüten müteahhit firma ekiplerinin doğalgaz borusunu delmesi sonucu büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada, 8 yaşındaki Oktay Korkmaz adlı çocuk yaşamını yitirirken, 4’ü ağır, 12 kişi de yaralandı. Savaş alanına dönen mahallede halk, kazıyı yapan kepçe operatörünü linç etmek istedi.
Polisin kurtardığı operatör ile taşeron firmanın 4 çalışanı gözaltına alındı. İSKİ’den yapılan açıklamada ise olayla ilgili soruşturma başlatıldığı bildirildi. Operatörün doğalgaz borusunu delmeden önce de elektrik kablosunu kestiği ve su borusunu patlattığı ileri sürüldü.
Barbaros Hayrettin Paşa Mahallesi 1110/2 Sokak’taki 6 katlı binanın girişinde kazı çalışması yapan bir iş makinesi, doğalgaz hattı bağlantı kutusuna zarar verdi. Sızan gazın dolduğu bitişikteki binada patlama olurken, işçiler metrelerce uzağa savruldu. İkinci bir patlamanın meydana geldiği binada yangın çıktı. Evlerinde mahsur kalan çok sayıda vatandaş itfaiye ekiplerince merdiven aracıyla kurtarılırken, minik Oktay hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

‘Sabah da kabloyu kesti’Vücutlarında yanık ve kesikler oluşan Müslüm Karadut, Tuğçe Korkmaz, Fahri Hançer, Mukadder Altınışık, Döndü Akçan, Reşat Suzan, Mehmet Ali Ük, Davut Sağlam, Gülsüm Erkan, Zuhal Erkan ile iki kişi daha çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan 4’ünün durumunun ağır olduğu öğrenildi. Patlamanın meydana geldiği binada ve çevredeki konutlarla araçların camları kırıldı. Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri tarafından, bölgedeki elektrik ve doğalgazın kesilmesinin ardından çıkan yangın kontrol altına alındı.
Mahalle sakinleri, patlamaya neden olan kepçe operatörü ile sabah yaptığı çalışmalarda elektrik kablosunu kestiği için tartıştıklarını söyledi. Mahalle sakinleri, operatörün daha sonra su borusunu patlattığını, son olarak da doğalgaz borusunu delerek patlamaya neden olduğunu öne sürdü. Vatandaşlar, “Kabloları göstererek onu uyardık. Bu sorumluluğu kim üstlenecek?” diye tepki gösterdi.

Haberin Devamı

‘Soruşturma başlatıldı’
İSKİ’den yapılan açıklamada, olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığı bildirildi. Rabıt bağlantısı, şube yolu, şebeke yolu kazısı ve atık su kanalı inşaatı esnasında mutlaka altyapı kuruluşlarının görüşünün alındığı kaydedilen açıklamada, elim kazanın meydana geldiği adreste çalışma öncesinde ilçe belediyesinden kazı çalışması için ruhsat alındığı belirtildi.
Açıklamada, “Altyapı kurumlarının ekipleri, çalışma yapılacak bölgede kazı yapılması uygun görülen yeri göstermişlerdir. Ancak tüm bu işlemlere rağmen elim kaza meydana gelmiş ve maalesef can kaybı ve yaralanma ile sonuçlanmıştır. Olayla ilgili olarak soruşturma başlatılmıştır” denildi.

‘Bizim kontrolümüz şart’ İstanbul Gaz Dağıtım AŞ’den (İGDAŞ) yapılan yazılı açıklamada ise, “Patlamanın, bir altyapı kuruluşunun yaptığı sokak kazısı sırasında doğalgaz hattını delmesi sonucu oluşan gaz sızıntısının apartmana dolmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir. Altyapı kuruşlarının mutlaka İGDAŞ kontrolünde kazı çalışmalarını yürütmelerinin önemini bir kez daha hatırlatmak isteriz” denildi.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Erhan Erol da, “Bu son derece üzücü kazada ihmal varsa, buna yol açan kişiler hakkında açılacak soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacağım” diye konuştu. 

Haberin Devamı

‘Kazanın sebebi yine İSKİ müteahhidi’

Doğalgaz hattının delindiği belirtilen “Avrupa Yakası 8. Kısım Müteferrik Atıksu ve Yağmursuyu Kanal İnşaatı” işi İSKİ tarafından  13 Aralık 2005 tarihinde ihale edildi. İhaleyi 10.5 milyon YTL’ye üstlenen Atilla İnşaat Turizm ve Ticaret A.Ş., İSKİ ile 21 Nisan 2006 tarihinde sözleşme imzaladı. İşin tamamlanması için belirlenen   730 günlük süre 21 Nisan 2008 tarihinde doluyor.

İSKİ’nin dosyası kabarık

-  Müteahhitliğini MVM firmasının yaptığı İSKİ’nin Tavukçudere ıslah çalışmalarında Dilara Dumrul isimli küçük kız hayatını kaybetti. 
-  Melen projesi kapsamında,  İSKİ’den Kutay İnşaat’a, Kutay’dan da Detek Deniz Teknolojileri Ltd.  Şirketi’ne ihale edilen Salacak-Sarayburnu isale hattı şantiyesinde meydana  gelen kazada Gülseren Yurttaş adlı mühendis öldü.
-  Bağcılar Yüzyıl Mahallesi’nde, müteahhitliğini Uzunlar İnşaat firmasının yaptığı İSKİ’nin kanal inşaatında meydana gelen toprak kaymasında taşeron işçisi Salih Tarım (32) yaşamını yitirdi.
-  Büyükçekmece’de TH Kanal A.Ş. isimli taşeron firmasına bağlı olarak çalışan Emrah Akın, Sadık Begiç ve Hakan Yılmaz, İSKİ kolektöründe akıntıya kapılarak öldü.
-  Sarıyer’de İSKİ’nin hafriyatını taşıyan bir kamyonun belediye otobüsüne çarpması sonucu Derya Demir adlı bir genç kız hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

İSKİ dehşeti

İSKİ dehşeti

Patlama sonucu yaralanan 12 kişi, çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.

Yazarlar