Kadın Sağlığı Kadınlarda en sık görülen problem: İdrar kaçırma hakkında bilinmesi gerekenler

Kadınlarda en sık görülen problem: İdrar kaçırma hakkında bilinmesi gerekenler

22.04.2022 - 14:39 | Son Güncellenme:

İdrar kaçırma problemi, kadınlarda genellikle ileri yaşlarda görülen bir durumdur. Sosyal hayatta çok ciddi problemler oluşturur. Menopoz sonrası idrar kaçırma problemiyle daha sık karşılaşılır ve kadınlar evden çıkmaya bile çekinir hale gelebilirler. Bazı kişiler idrar kaçırmayı yaşlanmanın normal bir etkisi olarak görür ve tıbbi destek ihtiyacına gerek duymaz. Bazı kişiler de bu durumdan çekindiği için kimseye anlatamazlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçak Tok, kadınlarda en sık görülen problem olan idrar kaçırma hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Kadınlarda en sık görülen problem: İdrar kaçırma hakkında bilinmesi gerekenler

İdrar kaçırma nedenleri nelerdir?

Haberin Devamı

Menopoz ve idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenler de kadınlarda idrar kaçırmanın en yaygın nedenleridir. İdrar kaçırma nedenleri genel olarak incelendiğinde, “sıkışma tipi idrar kaçırma” ve “stres tipi idrar kaçırma” olmak üzere iki başlık hakkında söz edilebilir. Bazen bu iki tür birlikte de bulunabilir.

Genel olarak idrar kaçırma nedenleri şu şekilde sıralanabilir: İdrar yolu enfeksiyonları, menopoz, hormon bozuklukları, pelvik kas zayıflığı, yaşlılık, vajinal enfeksiyonlar, zorlu doğumlar, aşırı kilo (obezite), şeker hastalığı (diyabet), genetik faktörler, mesane iltihapları, kabızlık, sistit, böbrek taşları, altta yatan bir neden varsa sakinleştirici ilaçlar, tansiyon ilaçları ve idrar söktürücü gibi ilaç kullanımlarında görülebilir.

Haberin Devamı

İdrar kaçırmada risk faktörleri nelerdir?

Sistemik Hastalıklar: Böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı (diyabet) gibi sistemik hastalıklar idrar kaçırma riskini artırır.

Obezite: İdrar kaçırma, aşırı kilo alımından ve mesane ve pelvik taban kasları üzerindeki artan baskıdan gelişebilir. Zayıflamış pelvik kaslar nedeniyle öksürme, hapşırma ile stres tipi idrar kaçırma sık görülür.

Cinsiyet: Kadınlarda gerek anatomik nedenlerden dolayı idrar kaçırmaya yatkınlık, gerekse gebelik, doğum ve menopoz sebebiyle, üriner inkontinans çok daha sık görülür.

Yaş: Yaşlandıkça, mesane kas yapısı ve pelvik taban yapısının zayıflaması nedeniyle idrar kaçırma sıklığı artar. Ancak idrar kaçırma sorunu yaşlanmanın doğal bir süreci olarak normal kabul edilmez ve tedavi edilerek yaşam kalitesi yükseltilebilir.

Sigara: Sigara içmeye bağlı olarak gelişen kronik öksürük ve karın içi basıncının sürekli artması stres tipi idrar kaçırma riskini artırır. Ayrıca sigara içmek mesanenin kasılmalarını etkileyerek taşma tipi idrar kaçırmaya neden olabilir.

İdrar kaçırma tipleri nelerdir?

Stres tipi idrar kaçırma: Özellikle zorlu vajinal doğum yapan genç kadınlarda daha sık görülen stres tipi idrar kaçırma genellikle gülme, öksürme, hapşırma gibi eylemler sonrasında damla damla gerçekleşir. Ancak koşma, zıplama gibi fiziksel aktivitelerden ve ağır cisimleri kaldırma gibi aktivitelerden sonra da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda pelvik taban kasları mesanede artan basıncı kontrol edemez ve kişi idrar kaçırma yaşar. Stres tipi idrar kaçırma TOT operasyonu ile tedavi edilebilir.

Haberin Devamı

Sıkışma tipi idrar kaçırma: Mesanenin dolu olmamasına rağmen kişide sıkışma hissi görülür. İdrar yolu enfeksiyonlarına, mesanede taş olması, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalığı olanlarda görülebilir. Bu tip idrar kaçırmada, mesaneye baskı yapan ve karşı konulamayan veya kontrol edilemeyen kasılmalar aniden meydana gelir. Bu durumda kişi idrar kaçırmak istemeyip idrarı kontrol etmeye çalıştığında bile idrar kaçırma görülür.

Taşma tipi idrar kaçırma: Mesanenin dolu olmasına rağmen hissedilmemesi sonucu idrarın kaçırılmasıdır.

Total idrar kaçırma: Total inkontinans genellikle Alzheimer ve Parkinson veya belden aşağısı felçli hastalıklarda görülür. Sürekli idrar kaçırır ve fark etmezler.

İdrar kaçırma (TOT Operasyonu) tedavisi

Haberin Devamı

TOT operasyonu, stres tipi idrar kaçırmanın tedavisi için uygulanan bir operasyondur. Genel veya spinal anestezi

altında yapılan 20-25 dakikalık bir operasyondur. İdrar çıkış yolu dediğimiz üretranın hemen altına 1 santimlik küçük bir kesi açılması ile yapılır. Açılan kesiden girilerek üretranın altına konulan askı ile idrar kaçırılma engellenir. Daha sonra açılan kesi dikilir ve operasyon sona erer. Dikiş atılırken kendiliğinden eriyen ip kullanıldığı için iplerin alınması gereği olmaz.

İdrar kaçırma TOT operasyonu sonrasında iyileşme oldukça hızlı olacaktır. Yaklaşık 1 hafta sonra hafif günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Az miktarda vajinal kanama ve akıntı olabilir. Operasyondan sonra gerektiğinde alabilmeniz için doktor tarafından ağrı kesici ilaç verilir.

Yazarlar