30.11.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Zamansızlık, geç uyanma, iştahsızlık, yorgunluk ve aç hissetmemek kahvaltı yapmayan bireylerin genel sebeplerinden bazıları. Oysa güne iyi başlamak için kahvaltı en önemli öğün. Bu konuda 30 - 40 yıldır yapılan çalışmalar gösteriyor ki kahvaltı yapmak çok önemli ve gerekli. Buna rağmen en çok atlanan öğünler araştırıldığında kahvaltı ilk sırayı alıyor.
Bazı insanlar uyandıkları zaman aç olmadıklarını ileri sürerken bazıları eğer kahvaltı edersem gün boyu sürekli yemek yiyorum diye şikâyet ediyor. Her iki şikâyetin oluşma sebebi de aslında yanlış besin seçimleri. Sabah kahvaltı edince daha çok acıkıyorum! Açlık hissi, fizyolojik ve olması gereken normal bir sinyaldir. Üç saat arayla acıkmak ve vücuda doğru gıdayı vermek metabolik hızı artırmanın önemli bir yoludur. Bu sebeple açlık hissini kabul etmek gerekir. Ancak sabah kahvaltıda sadece meyve, reçel-tereyağ, ekmek yemek veya meyve suyu içip tatlı bisküvi atıştırmak doğru değil.
Poğaça açlığı tetiklerSadece beyaz un ve yağdan oluşan bir poğaça tüketmek açlık hissini tetikleyen ve yağ depolamasını artıran yanlışlar ve gizli
tuzaklardandır. Bu tür besinler kan şekeri ve enerjide hızlı bir artışa sebep olur, ancak bir saat sonra kan şekeri ve enerji düzeyi birden düşerek açlık belirtilerini oluşturur. Bu tuzağa düşmeyin. Eğer kahvaltı edip uzun süre tok kalmak istiyorsanız mutlaka kahvaltıda protein (süt, peynir, fındık, yoğurt vb) ve rafine edilmemiş (beyazlaştırılmamış) tahıl gevrekleri veya ekmek yiyin.
Öğün atlanmadığı zaman kan şekeri dengesi daha iyi oluyor, metabolik hız artıyor. Kişi bir sonraki öğüne daha az acıktığı için aşırı yağ tüketmiyor ve kilo almıyor. Kahvaltıda mutlaka karbonhidrat ve protein beraber olmalı. Bir tek öğünle tüm sağlığımız değişmez ancak kısa aralıklarla az ve sık yemek yenilirse vücudun yağlanması engellenenebilir. Uzun aralıklarla yemek yendiğinde vücut yağı artar. Sabah uyanınca yaklaşık 12 saatlik açlık gerçekleşmiştir. Eğer öğlene kadar bir şey yenilmezse vücut 16 - 17 saat aç kalmış olur. Bundan sonra yediklerinizin doğrudan yağa çevrilme oranı artar. 17 saat aç durup yedi saatte yemek, vücudun çalışma ritmine aykırıdır. Evde ya da işyerinde dilimlenmiş kepekli ekmek, dilimlenmiş az yağlı kaşar bulundurmaya çalışın. Tahıl gevrekleri, az yağlı süt, biraz kuru meyve de kolay ve sağlıklı bir çözüm olur.
Açlığınızın nedeni yorgunluk olmasınYorgunluk, açlıkla karıştırılan ikinci duygudur. Özellikle gece geç
saatte yeme eğilimini gösterenler bunu yorgun hissettikleri için ve
enerji seviyelerini artırmak için yapar. Vücudunuzun dinlenme ihtiyacı, açlıkla karışabilir. Bazıları ise yorgunluğun sebep olduğu
gerginliği azaltmak için akşam eve geldiklerinde yemeğe başvurur.
Eğer bir önceki gün akşam yemeğini geç yediyseniz ve gece yatarken de atıştırma yaptıysanız sabah tok uyanırsınız. Bu durum en çok gece özel bir davette yemeği abartıp ertesi gün sabah ve öğlen öğününü atlayıp vicdan rahatlatmak şeklinde karşımıza çıkar. Ama çok yanlış! Çünkü tüm gün bir şey yemeyince akşam kan şekeri düşer ve gece boyu daha fazla yersiniz. Bu durumda sabah yine tok uyanır ve gece aynı kısır döngüye girersiniz.