Sağlık Kandidiyazis Nedir, Neden Olur? Kandidiyazis (Vajinal Mantar) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kandidiyazis Nedir, Neden Olur? Kandidiyazis (Vajinal Mantar) Tedavisi Nasıl Yapılır?

24.07.2022 - 14:08 | Son Güncellenme:

Kandidiyazis, merak edilen hastalıklar arasında yer alır. Özellikle de kadınlar tarafından sıklıkla araştırılır. Peki Kandidiyazis nedir, neden olur? Kandidiyazis (vajinal mantar) tedavisi nasıl yapılır? Tüm detayları ile derledik.

Kandidiyazis Nedir, Neden Olur Kandidiyazis (Vajinal Mantar) Tedavisi Nasıl Yapılır

Vajinal mantar olarak da bilinen Kandidiyazis,  kadınlarda sıklıkla görülen sağlık sorunlarından biridir. Vajinal florada bulunan bakteri ve mantarların dengesinde değişiklik olduğunda Kandidiyazis denilen durum ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Kandidiyazis Nedir, Neden Olur?

Kandidiyazis, kadınlarda sıklıkla rastlanan sağlık sorunlarından biridir. Normal şartlarda kadınların vajinal florasında bakteriler ve mantar hücreler bulunur. Bakteri ve mantarların dengesinde değişiklik olduğunda kandida adındaki mantar hücrelerinde çoğalma olur. Bu durum gerçekleştiğinde kandidiyaz adı da verilen şişme, akıntı ve kaşıntı ile ortaya çıkan vajinal enfeksiyon ortaya çıkar. Ciddi olan enfeksiyonlarda şikayetlerin azalması iki haftayı bulur. Fakat vajinal mantar enfeksiyonu geçiren hastalarda rahatsızlığın tekrar görülme ihtimali vardır. Kandidiyazis oluşumuna antibiyotik kullanımı, diyabet, gebelik ya da bağışıklık sisteminin düşük olması sebep olabilir.

Haberin Devamı

Kandidiyazis (Vajinal Mantar) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kandidiyazis de denilen vajinal mantar hastalığı kadınlarda sıklıkla rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Bu nedenle tedavisi de sık sık internet üzerinden araştırılan hastalıklar arasındadır. Öncelikle bu durumun boyutunun tespit edilmesi ve tedavinin de buna göre doktor tarafından karar verilmesi gerekir. Basit nitelikteki enfeksiyonlar için krem, tablet ya da merhem kullanımı ile tedavi yapılır. Daha ciddi olan enfeksiyonlarda ise ağızdan iki ya da üç doz ilaç tedavisi, 15 günlük merhem ya da vajinal fitil tedavisi tercih edilir. Vajinal mantar kadınlarda bir kez görüldüğünde tekrar görülme ihtimali olduğundan takip edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

 

Yazarlar