Editörün Seçtikleri Kar kristal çam sarı

Kar kristal çam sarı

24.01.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kar kristal çam sarı

Kar kristal çam sarı

Sarıkamış; bebeden dedeye herkes kayıyor, hayat kızakla yürüyor

YOLLAR uzun, yollar karlı, yollar buzlu. O sonsuz beyazlığın arasında bir çizgi gibi uzanan elektrik direkleri, tren yolu, çıplak ağaçlar var sadece. Arada sırada da bacası tüten kasabalar, köy ve dağların arasından kıvrılarak akan Aras Nehri, yer yer buzla kaplı suyun üstüne konan sığırcık kuşları. Kimbilir, belki umutları bir buğday tanesi.
Nenehatun, Pasinler, 5 kemerli Çobandere Köprüsü ve Horasan'ın yanıbaşından geçiyoruz. Arada sırada Muş, Eleşkirt, Ağrı, Kağızman, Iğdır'a ayrılan yol levhaları... Yoğun çam ağaçları başladığı ve otobüsümüz General Kazım Karabekir Kışlası'nın önünde durduğu zaman Sarıkamış'a geldiğimizi fark ediyoruz.
Askeri lojmanların arasında, hiç gitmeyecekmiş gibi buralara yerleşip, 40 yıl kalan Rusların döneminden kalma, iki katlı estetik özelliği üstünde toplayan binalar. Uzaklarda Allahuekber dağları. Bir araca binip, 4 km uzaklıktaki Sarıçam Kayak Merkezi'nin yanıbaşındaki Dedeman Oberj'e geliyoruz. Kapıda, tüm konukseverliği ile bizi karşılayan İşletme Müdürü Murat Yaylacı. Dev şöminenin önünde ısınmaya çalışırken içeriye Kars Valisi Hüseyin Atak, Sarıkamış Kaymakamı Ömer Karaman, Belediye Başkanı Harun Doğan, Dedeman'ın sahibi Murat Dedeman, mimar Oktay Orhon ve diğer konuklar giriyor. İftar yemeğinden sonra Sarıkamış'ın adını duyurmak için yoğun çaba harcayan Kaymakam Karaman ile Belediye Başkanı Doğan ile dertleşiyoruz:

"Dünyada kristal kar özelliğine sahip iki yerden biri olan Sarıkamış, sarıçamları ile de ünlü. Çünkü 2 bin 400 metreden sonra çam olmaz. Oysa burası 2 bin 600 metre ve her taraf sarıçamla dolu. Amaç, Sarıkamış'ı Avusturya'nın dünyaca ünlü kayak merkezi İnsburg yapmak. Sarıkamış'ın stratejik özelliği, tarihi önemi var. Atölyeler kurup el sanatlarını geliştireceğiz. Strese iyi gelen obsidiyen taşını işleyeceğiz. Ama hepsi için devlet desteği şart. Havaalanı projemiz bitti. Turizm Bakanlığı 5 yıldızlı 600 yataklı otel için Toprak Holding'e 3, Doğu Holding'e 2, Dedeman'a 1 parsel tahsis etti. İnşaatlar bahara başlayacak. 3 bin 500 yatak kapasiteli otel ağı kurulduğu zaman en az bin Sarıkamışlı bu tesislerde çalışacağı için göç de duracak. Sadece kış değil, yaz turizmi de yapacağız."
Bu umutlu sohbetten sonra dizlerimize battaniye örtüp, kızaklı at arabaları ile o güzelim Sarıkamış'ta - 20 derecede şehir turu atıyoruz. Hava nemsiz olduğu için fazla üşümeden Öğretmen Evi'ne geliyoruz. Tavşankanı çaylar hazır ve ortaya godi de beşe (patlamış mısır ) geliyor. Tüm ekip can kulağı ile Sarıkamış'ın sorunlarını dinliyoruz.
Ertesi sabah muhteşem telesiyejle Cıbıltepe'ye çıktıktan sonra Tümen'in içindeki Katherina Köşkü'nü ve kasabayı dolaşıyoruz. Meydana geldiğimiz zaman belediye hopörlerinden bir anons:
"Dikkat dikkat. Hafta içi her gün saat 10.00 - 12.00 arası, hafta sonu bütün gün telesiyej açıktır. Tüm Sarıkamışlı kayakseverlere duyurulur."
YARIN: Kartalkaya'da zerafet

* Dedeman Oberj kar ve çam ağaçlarının arasında, şipşirin bir dağ evi. Lüks aramayıp da, rahat bir ortam derseniz ideal bir yer. 14 üniteli tesiste 61 yatak var. Odalar genellikle ranzalı. Bu odaların 5'i çift kişilik. Bir oda 3, üç oda da 4 kişilik. Bunun haricindeki odalar 6 - 8 - 12 kişilik. Tuvalet ve banyo ortak. Bayram ve sömestrde kişi başı tam pansiyon 8, diğer günler 6 milyon lira. Eğer 20 kişilik bir grup kurar giderseniz bir kişi de bedava. Kars'ın alan kodu 474. Dedeman'ın telefonu 413 63 12.
* Sarıkamış'ta iki kayak merkezi var. Biri Sarıçam, diğeri de Çamurlu Osman Yüce kayak tesisleri. Dedeman'ın yanındaki Sarıçam Kayak Tesisi'nde telesiyej var. Birinci etap 2 bin, ikincisi 2 bin 400 metre. Pist uzunluğu ise 7 km. Saatte 4 bin kişi taşıyan telesiyej dörtlü koltuk ve ısıtmalı. Telesiyejle 10 çıkış 1 milyon 250 bin lira. Tek çıkış ise 100 bin lira.
* Sarıkamış'ın en eski kayak tesisi ise 40 yıllık ve Çamurlu'da. Türkiye'de ilk kayak müsabakalarının yapıldığı tesis olimpiyatlarda derece alan, ancak 1960'da trafik kazasında ölen milli kayakçımız Osman Yüce'nın adına ithaf edilmiş. Bu güzel tesis Kars Beden Terbiyesi'ne ait. Odalar iki ya da dört kişilik. 80 yataklı, ranzasız odalarda tam pansiyon konaklama 5 milyon lira. Pist uzunluğu bin 500 metre. Tesisin Sarıkamış'a uzaklığı 2,5 km. Telefon: 413 42 49
* Sarıkamış'ta iyi kullanılmış kayak takımı 30 - 40 milyon. Yenisi 70 milyon hem de 6 taksitle.

* Sarıkamış'a kara, hava ve demiryolu ile ulaşabilirsiniz. Kars'ta uluslararası havaalanı var. Kars - Sarıkamış arası ise 57 km.
* Erzurum - Sarıkamış arası 240 km ve 3 saat sürüyor. En iyi, en konforlu ve tecrübeli şoförler ise Doğu Kars Otobüs Şirketi'nde. Telefon 223 31 32.
* İstanbul'dan hergün saat 23.00'de hareket eden Doğu Ekspresi 43 saat sonra Kars'a geliyor. Sabahları da 07.10'da İstanbul'a hareket ediyor. Haydarpaşa Gar'ın telefonu 0 216 336 04 75.
* Sarıkamış'ta ayak ya da kolunuzu kırarsanız endişelenmeyin. İlçede hastane ve sağlık ocağı da var.

Yazarlar